Linkovi

Pakistanska vlada šalje vojsku u oblasti u kojima jača uticaj Talibana


Stotine pripadnika pakistanskih bezbednosnih snaga poslate su u severoistočni okrug Buner, u kojem su se ove nedelje pojavili talibanski ekstremisti.
Neidentifikovani naoružani napadač je danas iz zasede napao soecijalne snage, usmrtivši bar jednu osobu. Vladine jedinice zauzele su položaje oko vladinih zgrada i ključnih puteva u Buneru, koji je udaljen oko 100 kilometara od glavnog grada Pakistana, Islamabada.
Talibanski borci su stigli u Buner prošle nedelje, pošto je vlada odobrila mirovni sporazum koji uključuje uvodjenje islamskog zakona u Malakandu, koji obuhvata i bivše skijaško odmaralište u dolini Svat.
Bivši zakonodavac u Buneru, južno od Svata, izjavio je za Glas Amerike da Taliban u potpunosti drži kontrolu nad tim okrugom i dodao da je lokalna vlada izgubila uticaj.
Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje strahuju da su islamski ekstremisti ohrabreni kontroverznim mirovnim sporazumom. Juče je američka državna sekretarka Hilari Klinton optužila pakistansku vladu da ustupa sve više teritorije Talibanu. Ona je rekla da sve gora situacija predstavlja, kako se izrazila, „smrtnu pretnju“ Sjedinjenim Državama i svetu.
U medjuvremenu, američki sekretar za odbranu Robert Gejts je izjavio da lideri Pakistana moraju da preduzmu akciju kako bi zaustavili širenje talibanskog ekstremizma.
Gejts je rekao kako je važno da lideri Pakistana ne samo prepoznaju tu pretnju, već da preduzmu odgovarajuću akciju u cilju suočavanja sa njom.

XS
SM
MD
LG