Linkovi

'Komon vižn' širi svest o očuvanju prirode po školama u Kaliforniji


Kalifornijska organizacija pod nazivom "Komon vižn" (Common Vision - Zajednička vizija) počela je da po osnovnim školama širom te države širi svest o potrebi očuvanja prirode. Od februara, više od dvadeset mladića i devojaka obilazi škole podučavajući učenike o zaštiti prirode i pomažući im u sađenju drveća u školskim dvorištima.

Kroz muziku, ples i druge aktivnosti dobrovoljci organizacije "Komon vižn" pokazuju učenicima kako da zaštite prirodu očuvanjem njenih resursa. U škole dolaze autobusima, koji kao gorivo koriste iskorišćeno ulje za ishranu. U osnovnoj školi Harmoni, u Los Anđelesu, oni pomažu deci da sade drveće.

Besprofitna organizacija "Komon vižn" osnovana je 1999. godine u cilju spajanja ekoloških aktivista i ljubitelja povrtarstva sa muzičarima i drugim umetnicima. Rezultat je bio dvostrani pristup podučavanju o očuvanju resursa – putem skečeva i pesama, koji pokazuju kako otpaci nanose štetu prirodi dok štetni gasovi doprinose efektu staklene bašte, i putem sađenja drveća koje proizvodi kiseonik i doprinosi očuvanju prirode.

Direktorka projekta u organizaciji "Komon vižn", Megan Votson, kaže da dobrovoljci prenose deci mnoge poruke.

„To su poruke o važnosti lokalno proizvedene hrane, o važnosti saradnje u okviru zajednice, i naravno o tome kako sami, ovde, u školskom dvorištu, mogu da utiču na smanjenje klimatskih promena“, kaže ona.

Učenici odlično reaguju na to, kaže učitelj trećeg razreda, Salvador Sotelo.

„Možete da vidite koliko uživaju, koliko vole da isprljaju ruke zemljom i uče o važnosti gajenja drveća i sopstvenih voćki“, priča Sotelo.

Učenici to potvrđuju i ističu ono što su naučili, dok učitelj Sotelo dodaje da se naučeno utvrđuje u učionicama:

„Razgovaramo o očuvanju resursa i zagađivanju. Imamo odeljenje za nauku koje se bavi prirodnjačkim naukama i onim šta se može učiniti za podsticanje očuvanja resursa i zaštitu prirode u njihovom kraju grada“.

Njegov kolega, Mario Peres, ističe da mnoga deca već prikupljaju sirovine za reciklažu.

„To je nešto što im je blisko i nešto što nastojimo da podstičemo ovde u školi. To je veza koju mogu da naprave. Važno je da ih što ranije upoznamo sa idejom da nam je planeta ugrožena i mislim da to dobro prihvataju“, kaže Peres.

Iako pronalaženje nove primene za plastičnu ambalažu ili sađenje drveća koje donosi jestive plodove može da bude zabavno, direktor projekta Megan Votson, kaže da će učenici upamtiti i ozbiljniju poruku: da su ljudi doprineli ekološkim problemima i da te probleme možemo da rešimo samo zajedničkim naporom.

„Biće potrebna čitava ljudska zajednica. Učenicima donosimo i umetnost i muziku, ali suštinski fokus je na saradnji i na podsticanju saradnje“, zaključuje Vatson.

Poruku organizacije "Komon vižn" čulo je već 40 hiljada učenika, koji su posadili drveće u stotinu gradskih škola i lokalnih zajednica. Njeni dobrovoljci kažu da učenici uče o tome da priroda nije nešto daleko, na polovima planete, po planinama i šumama, već svuda oko njih, u dvorištima škola i krajevima grada u kojima stanuju, i da oni sami mogu da igraju ulogu u njenom očuvanju.

XS
SM
MD
LG