Linkovi

Pravoslavci širom sveta proslavili Uskrs


Pravoslavni vernici širom sveta, pa i u Srbiji, obeležili su danas Uskrs. U hramovima širom zemlje pročitana je poslanica patrijarha Pavla u kojoj je rekao da je "naše doba suočeno sa materijalnom krizom, ali da je još prisutnija kriza morala i karaktera."

Istovremeno, hiljade pravoslavnih hrišćana okupilo se kraj crkve Svetog groba, u Jerusalimu, radi proslave Uskrsa. Ta crkva podignuta je na mestu na kome je, po hrišćanskom verovanju, Isus Hrist razapet i sahranjen i sa koga je vaskrsao. Grčki, Ruski, koptski, asirski i mnogi drugi pravoslavni vernici pevali su i molili se tokom liturgije koju je predvodio grčki pravoslavni patrijarh u Svetoj zemlji, Teofilos treći.

U Moskvi, predsednik Dimitri Medvedev i premijer Vladimir Putin, obeležili su najsvetiji dan u hrišćanskom kalendaru stojeći jedan kraj drugog, na liturgiji koju je predvodio novoustoličeni ruski patrijarh Kiril. Putin, bivši agent tajne službe KGB, objavio je saopštenje u kome je pohvalio crkvu zbog, kako je rekao, velikog doprinosa konsolidaciji države i društva.

XS
SM
MD
LG