Linkovi

Završen Samit Severne i Južne Amerike


U državi Trinidad i Tobago danas se završio samit država Severne i Južne Amerike, na kome je američki predsednik Barak Obama nastojao da poboljša odnose sa neistomišljenicima u regionu.

Na kraju samita američki predsednik je rekao da postoji prilika za iskreni dijalog o čitavom nizu pitanja, ali je dodao da će, kako se izrazio, „test za sve nas biti ne samo reči već i dela". Ranije ove nedelje, američki predsednik je za Amerikance kubanskog porekla ukinuo neka ograničenja na putovanja i transfer novca na Kubu, rekavši da američki ekonomski embargo nije delovao. Obama je danas rekao da Kuba sada treba da preduzme neke konkretne akcije i pokaže da je spremna da poboljša odnose sa Sjedinjenim Državama.

Tokom čitavog samita Obama je slušao pozive mnogih regionalnih lidera da ukine 47-godišnji američki embargo prema Kubi. Venecuelanski predsednik Ugo Čaves, jedan od najbližih saveznika Kube i najžešćih kritičara Sjedinjenih Država, rukovao se sa predsednikom Obamom. Venecuelanski lider je takođe rekao da će ponovo poslati svog ambasadora u Vašington radi normalizacije odnosa. Dve zemlje proterale su uzajamno ambasadore u septembru. Uprkos ovakvom razvoju dogadjaja, američki funkcioneri kažu da će normalizacija odnosa sa Kubom i Venecuelom potrajati.

XS
SM
MD
LG