Linkovi

Američki funkcioneri: recesija bi mogla da pospeši desničarski ekstremizam


Američki sekretarijat za unutrašnju bezbednost navodi da bi desničarski ekstremisti u Sjedinjenim Državama mogli da iskoriste ekonomsku recesiju i izbor prvog Afroamerikanca za predsednika kako bi regrutovali nove članove.

U obaveštajnom izveštaju za bezbednosne službe, Sekretarijat za unutrašnju bezbednost, medjutim, navodi kako nema nikakve specifične informacije da desničarki teroristi planiraju napad.

Ipak, u istom izveštaju se ukazuje da bi oduzimanja kuća zbog neotplaćenih hipoteka, nezaposlenost i nemogućnost dobijanja kredita „mogli da stvore povoljne suslove za regrutovanje novih članova desničarskih grupa.“

Takodje se navodi da bi mete mogli da budu ratni veterani, povratnici, zbog svojih borbenih sposobnosti, posebno oni koji imaju problema da se ponovo uklope u svoje zajednice. U izveštaju se takodje ukazuje da bi predložene restrikcije na kupovinu oružja mogu da navedu neke ljude da se priključe desničarskim grupama.

Neki konzervativni komentatori oglasili su se protiv novog upozorenja, ističući da ono predstavlja nastojanje da se kriminalizuje političko neslaganje i ograniči pravo slobode govora.

XS
SM
MD
LG