Linkovi

CSIS: SAD će nastaviti misiju na Zapadnom Balkanu


Potpuna stabilnost na Balkanu biće postignuta tek kad sve zemlje postanu članice Evropske Unije i NATO-a, saopšteno je na konferenciji, koju je u Vašingtonu organizovao Centar za strateške i međunarodne studije. Učesnici skupa saglasni su da je nephodna aktivnija uloga Sjedinjenih Država, kako bi se riješila preostala otvorena pitanja i osigurala trajna stabilnost regiona.

Na području Zapadnog Balkana trenutno vlada mir, ali je većina zemalja i dalje izvan dva potporna stuba Zapada, Evropske Unije i NATO-kazao je, otvarajući konferenciju, Januš Bugajski iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Misija će biti okončana kada sve država Zapadnog Balkana budu bezbjedne i produktivne članice NATO-a i Evropske Unije.”

O situaciji u regionu i potrebi za novim angažovanjem Sjedinjenih Država, govorili su ambasadori Crne Gore, Kosova, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Albanije.
Crnogorski ambasador u Vašingtonu Miodrag Vlahović ocijenio je da je region znatno napredovao u poslednje dvije decenije, posebno u oblasti bezbjednosti. Vlahović je naglasio i da očekuje nastavak američke misije na Balkanu.

“Ukoliko bude nekih razlika u odnosu na prethodne dvije administracije, onda će to biti stavljanje naglaska na neriješene i manje stabilne situacije u zemljama čiji su predstavnici takođe ovdje.”

Ambasador Vlahović smatra da, upravo zbog neriješenih pitanja, region i dalje zaslužuje američku pažnju.

Ali, s druge strane, činjenica da nismo među prioritetima i na prvim stranicama dnevnih listova, dokazuje da su stvari urađene na ispravan način i da postoji poboljšanje u pojedinačnim zemljama i u regonu u cjelini”.

I hrvatska ambasadorka Kolinda Grabar Kitarović vjeruje da će SAD i dalje biti angažovane u Jugoistočnoj Evropi.

“Vjerujem da će Sjedinjene Države ostati uključene i da će nastaviti da sarađuju sa svima nama. Ali je uglavnom na nama, zemljama u regionu, da radimo na izgradnji dobrosusjedskih odnosa i da se, uprkos trenutnoj ekonomskoj i finansijskoj krizi, koncentrišemo na njihovu pozitivnu stranu ”.

Nastavak aktivne uloge Vašingtona preduslov je mira i stabilnosti u regionu, smatra ambasador Kosova Avni Spahiju, naglašavajući da posebno ohrabruje to što je nova administracija najavila nastavak podrške Kosovu.

Kosovu je danas više nego ikada potrebna podrška saveznika, u izgradnji snažne i održive ekonomije, koja će dalje doprinijeti ekonomskoj stabilnosti regiona i ubrzati proces evropskih integracija. U tom pogledu, američka uloga na Kosovu je od suštinske važnosti.”

Bivši izaslanik predsjednika Klintona za Balkan Džejms O' Brajan ocijenio je istorijskim to što zemlje u regionu imaju priliku da napreduju u integracijama, o kojima je tek počelo da se govori nakon sukoba na Kosovu.

Sjedinjene Države treba da daju svoj doprinos gdje je to moguće, naročito u sektoru bezbjednosti, iz koga smo se previše povukli u poslednjih sedam ili osam godina. I mislim da treba da radimo na tome da učinimo EU institucije i prakse efikasnim gdje je to moguće.”

O'Brajan se osvrnuo i na situaciju u Srbiji, koja, kako je naveo, i dalje nije sigurna u kom smjeru želi da ide. Takođe je naveo da ne očekuje da će Beograd u doglednoj budućnosti priznati nezavisnost Kosova.

Ali, očekujem da sami Srbi shvate da ne mogu da priušte određene trenutne poteze i da za njih nisu glasali. Ali, to je na Srbima da odluče. Naša uloga je da im pružimo informacije i politički sistem koji će im omogućiti da biraju bolji život.”

Sumnje Srbije u pogledu zapadne demokratske budućnosti, nesigurnost u pogledu statusa Kosova i tenzije u Bosni i Hercegovini zaslužuju najveću pažnju međunarodne zajednice, kazao je Danijel Server, iz Američkog instituta za mir.

Evropska Unija i Sjedinjene Države treba zajedno da podrže teritorijalni integritet Kosova i Bosne i Hercegovine, insistiraju na hapšenju Mladića i održe nivo EU i NATO snaga na Kosovu i u Bosni.”

I bivši šef verifikacione misije na Kosovu Vilijam Voker ocijenio je da se pitanje Kosova i njegovog teritorijalnog integriteta mora što prije riješiti. On smatra da postoji niz problema, od nedifinisane uloge međunarodne zajednice i uticaja Beograda na sjeveru, do političke strukture i korupcije.

Mislim da je Kosovu stvarno potrebno da građani, naročito njihovo političko i ekonomsko vođstvo, shvate da su odgovorni za sve što se dogodi u budućnosti”.

Skupu u Vašingtonu, iako pozvan, nije prisustvovao predstavnik ambasade Srbije, pošto je, kako su saopštili organizatori, proces potvrdjivanja novog ambasadora još u toku.

XS
SM
MD
LG