Linkovi

Američki zakonodavci traže ukidanje embarga prema Kubi


Članovi američke kongresne delegacije preporučuju predsedniku Obami da ukine trgovinski embargo Kubi - uveden pre više decenija - i započne dijalog sa Havanom. Članovi kongresnog crnačkog kokusa nedavno su posetili Kubu, gde su se sastali sa sadašnjim i bivšim predsednikom, Raulom i Fidelom Kastrom.

Svet nije imao mnogo prilika da vidi Fidela Kastra od kako je podvrgnut hirurškoj operaciji 2006, posle koje je, prošle godine, napustio predsednički funkciju. Međutim, bivši lider je razgovarao dva sata sa tri američka zakonodavca, među kojima je bila i demokratska članica Predstavničkog doma Barbara Li.

„Bivši predsednik Fidel Kastro je bio vrlo angažovan, pun energije i razgovarao je o brojnim temama“, kaže Barbara Li.

Ona je istakla da su se Raul i Fidel Kastro zalagali za okončanje 50 godina starog diplomatskog i ekonomskog raskola Vašingtona i Havane, dodavši da se i ona saglasila sa tim.

„Vreme je da pomenimo smer naše politike prema Kubi. Pedesetogodišnji ekonomski embargo nije urodio plodom. Vreme je da razgovaramo sa Kubom“.

Tokom prošlogodišnje predsedničke kampanje, Barak Obama je izrazio želju da se sastane sa kubanskim vođstvom, uprkos nepostojanju diplomatskih odnosa. Američki predsednik ove nedelje je objavio da smanjuje ograničenja na putovanja na ostrvo i upućivanje novčanih pošiljki.

„To međutim ne obuhvata ukidanje embarga“, kaže Džefri Davidov, savetnik Bele kuće za obe Amerike, i dodaje da predsednik Obama želi da Kuba sprovede demokratske reforme i poboljša stanje ljudskih prava, pre nego što Sjedinjene Države ukinu sankcije i uspostave pune diplomatske odnose sa Havanom.

U južnoj Floridi, gde živi najveća kubansko-američka zajednica, mnogi se protive promenama u američkoj politici.

„Verujem da će se Kastrov režim produžiti, ako američka vlada dozvoli ljudima da putuju na Kubu i šalju novac. Verujem da je to pogrešno“, smatra jedan od pripadnika američko-kubanske zajednice.

Na pitanje da li su članovi crnačkog kokusa tokom posete pokretali pitanje ljudskih prava i tražili političke reforme u Kubi, Barbara Li je odgovorila:

„Mi nismo bili tamo da bismo pregovarali o bilo čemu. Išli smo da bismo se upoznali sa situacijom, razgovarali sa ljudima, vratili se i dali određene preporuke našoj administraciji“.

Ostali članovi delegacije su podsetili da Sjedinjene Države održavaju pune diplomatske i ekonomske odnose sa drugim zemljama, uprkos neslaganju u pogledu ljudskih prava i demokratskog upravljanja.

XS
SM
MD
LG