Linkovi

Severna Koreja preti istupanjem iz pregovora


Severna Koreja je zapretila da će istupiti iz šestostranih razgovora o razoružanju i obnoviti svoj nuklearni program kao odgovor na saopštenje Ujedinjenih nacija kojim se Pjongjang osuđuje zbog lansiranja rakete ranije ovog meseca.

Japanski premijer, Taro Aso, pozvao je Pjongjang da poštuje saopštenje Ujedinjenih nacija i apelovao na Severnu Koreju da se vrati za pregovarački sto. Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov izrazio je žaljenje zbog odluke Pjongjanga da istupi iz razgovora šest zemalja o nuklearnom razoružanju, ali i nadu da će se razgovori uskoro nastaviti. Visoki američki zvaničnik je u Vašingtonu za "Glas Amerike" izjavio je da bi Severna Koreja trebalo da se vrati razgovorima i da poštuje svoje obaveze ukoliko ne želi još veću izolaciju od međunarodne zajednice.

Moskva i Peking su blokirali donošenje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali su podržali predsedničko saopštenje kojim se Severnoj Koreji naređuje da donosi odluke u skladu sa Rezolucijom 1718 Saveta bezbednosti o zabrani ispaljivanja raketa, i preti da će joj, ukoliko ne postupi po toj naredbi, biti uvedene dodatne sankcije. Komitet, odgovoran za nadgledanje sprovođenja sankcija Severnoj Koreji, podneće 24. aprila izveštaj o kompanijama i tehnologiji, koje bi trebalo dodati dosadašnjoj listi firmi, koje su pod sankcijama. Savet bezbednosti takođe poziva Pjongjang da se vrati šestostranim razgovorima o razoružanju Severne Koreje.

XS
SM
MD
LG