Linkovi

Kuponi za popust ponovo su tražena roba


1886. godine, u Atlanti, u državi Džordžiji, apotekar Džon Pemberton počeo je da prodaje nov osvežavajući napitak koji je smućkao u svojoj kuhinji. U njegov sastav su ušli voda, šećer, lišće koke, koštice kole i drugi sastojci. Pemberton je svemu tome dodao ohlađenu soda-vodu i dobijeni napitak nazvao kokakola. U svojoj apoteci prodavao ga je po ceni od 5 centi čaša.

Kouk (Coke), kako je skraćeno zovu Amerikanci, gotovo trenutno je postala hit, i to ne samo zbog svog osvežavajućeg dejstva. Asa Kendler, lokalni biznismen koji je posle samo dve godine otkupio recept za kokakolu, izazvao je senzaciju u Atlanti, a zatim u čitavoj zemlji, time što je počeo da deli rukom napisane cedulje, nazvane kuponi, sa kojima su kupci mogli da dobiju jednu besplatnu čašu kokakole.


Uskoro su i proizvođači kukuruznih pahuljica počeli da dele kupone. Amerika se brzo navukla, ne samo na te nove proizvode već i na kupone. Cedulje su se pojavile i u novinama nudeći mogućnost popusta od nekoliko centi čak do nekoliko dolara. Ljudi su masovno isecali, čuvali i koristili kupone, naročito u vreme Velike depresije, tridesetih godina prošlog veka. Oni koji su to redovno radili tada su nazvani kupon kliperi i taj naziv održao se do danas.

Kupone ne štampaju samo proizvođači prehrambenih proizvoda već i restorani, rentakar kompanije ili kafići, kako bi privukli mušterije. Jedan časopis koji prati kretanje kupona u industriji procenjuje da ih 89 odsto američkih porodica redovno iseca i koristi. Niko nije zabeležio koliko povećanje prometa su doživele fabrike makaza, ali na žalost, njihov bum je možda na zalasku, jer u današnje vreme sve više kompanija nude svoje kupone – preko interneta.

XS
SM
MD
LG