Linkovi

Američki zakonodavci za oštrije akcije protiv pirata


Pomorski kapetan Ričard Filips prvi je Amerikanac koga su oteli somalijski pirati koji operišu u Adenskom zalivu i Indijskom okeanu. Njegov brod pod američkom zastavom, Mersk Alabama, doplovio je u subotu uveče do kenijske luke Mombasa, pošto je prošle nedelje kratko bio pod komandom pirata. Članovi njegove posade izjavili su da je kapetam postupio kao heroj, ponudivši sebe kao taoca u zamenu za njihovu bezbednost.


U jednom jutrošnjem programu američke televizijske mreže CBS, komandant američke Obalske straže, Tad Alen, upitan je da li bi nešto više moglo da se uradi za zaštitu brodova od piratskih napada.


„Proteklih nekoliko godina britansko Ujedinjeno kraljevstvo predvodilo je međunarodni konzorcijum za razmenu informacija o tome gde se pirati kreću, koje su najbolje rute za brodove itd. U procesu smo stvaranja propisa o ponašanju trgovačkih brodova kako bismo umanjili tu opasnost,“ rekao je Alen.


Govorilo se i o naoružavanju posada, ali Alen kaže da bi to stvorilo nove probleme u smislu obuke i dobijanja sertifikata. On je rekao da je potreban međunarodni pravni okvir za borbu protiv pirata i njihovo izvođenje pred lice pravde.


„Ono što bismo morali da imamo jeste mehanizam za koordinaciju koji bi doveo te pirate pred sud, tamo gde bi mogli da odgovaraju,“ rekao je Alen.


Nešto ranije, u jednom programu TV mreže Foks, dva člana senatskog Odbora za obaveštajne aktivnosti govorila su o raznim opcijama koje Obamina administracija ima na raspolaganju za suprotstavljanje toj opasnosti. Republikanac iz Oklahome, Tom Koburn, rekao je da su potrebni dodatni vojni resursi, ali je istakao da to nastojanje mora da ima međunarodni karakter.


„To ne možemo samo mi. Svi moraju da se uključe jer to pogađa sve,“ rekao je Koburn.
Demokrata iz Indijane, Evan Baj, složio se da bi svet morao da pokaže odlučnost. Baj kaže da bi bilo neophodno da se zbog haosa u Somaliji osnuje neka funkcionalna vlada, ali nije predložio direktno mešanje.


„Ne. Govorim o pomaganju odgovornim elementima, a njih je teško naći u Somaliji, kako bi ta zemlja dobila vladu sposobnu da kontroliše sopstvenu teritoriju kako to ne bismo morali mi,“ rekao je senator.


Baj je dodao da će, u međuvremenu, Sjedinjene Države možda morati da preduzmu neke kaznene akcije prema piratima. On je rekao da bi takva akcija poslala jasan signal da će se svako ko napada brodove pod američkom zastavom i otima Amerikance suočiti sa, kako je rekao, nekim istinskim problemima.

XS
SM
MD
LG