Linkovi

Samit ASEAN-a otkazan zbog upada demonstranata


Vlasti Tajlanda otkazale su samit i evakuisale lidere članica Asocijacije zemalja Jugozapadne Azije, nakon što su anti-vladini demonstranti upali u hotel u letovalištu Pataja, gde je samit trebalo da se održi.

Kada su delegati helikopterima napustili grad, tajlandski premijer Abisit Vedžadživa ukinuo je vanredno stanje uvedeno u Pataji. Prethodno su stotine demonstranata, u crvenoj odeći probile policijski kordon i razbile staklena vrata na ulazu u hotel, tražeći ostavku premijera. Demonstranti, pristalice bivšeg premijera Taksina Šinavatre, smatraju aktuelnu vladu nelegitimnom i traže održavanje novih izbora.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun, koji je trebalo da prisustvuje sastanku, saopštio je da žali zbog odlaganja samita ASEAN-a, ali se nada da će se normalna situacija ponovo uspostaviti kroz dijalog vlade i opozicije. Na godišnjem samitu lideri Asocijacije zemalja jugoistočne Azije trebalo je da se sastanu sa predstavnicima Australije, Kine, Indije, Japana, Novog Zelanda i Južne Koreje.

XS
SM
MD
LG