Linkovi

Američka vojska nagrađuje regrute državljanstvom


U okviru napora da regrutuje stručnije vojnike, američka vojna služba nudi imigrantima brže dobijanje državljanstva ukoliko se prijave u vojsku. Taj potez vojnih vlasti uslijedio je nakon što se Pentagon priprema da pošalje dodatne trupe u Avganistan, dok rat u Iraku traje već šestu godinu.

Regruti su, na ceremoniji u Njujorku, polažili zakletvu pred načelnikom štaba vojske SAD. Polovina su imigranti iz zemalja poput Pakistana, Indije, Južne Koreje i Bangladeša. General Džordž Kejsi pozdravio je 32 nova vojnika, koji su regrutovani u okviru incijative MAVNI, odnosno “vojne regrutacije od suštinske važnosti za nacionalni interes”, pilot programa kojim se prijem u vojsku promoviše kao prečica do američkog državljanstva. Regruti međutim moraju da legalno borave u SAD najmanje dvije godine. Poručnik Margaret Stok kaže da vojska traži ljude sa dobrim poznavanjem stranih jezika ili medicinskom ekspertizom.

"Takođe tražimo ljude koji poznaju određene kulture sa kojima dolazimo u kontakt. Otkrili smo da je za uspjeh na ratištima, u okviru naših operacija u Iraku i Avganistanu, od suštinske važnosti da imamo ljude koji dobro poznaju druge kulture.

U okviru programa MAVNI, koji je pokrenut u februaru, do sada su regrutovana 52 vojnika, od kojih 60 odsto ima fakultetsko obrazovanje. Armija želi ljude koji govore jednim od 35 takozvanih strateških jezika. Stiven Či govori kantonski i još četiri jezika i radiće kao stručnjak za snabdijevanje naftom. On ističe da se prijavio u vojsku zbog drugarstva, a ne pasoša.

"Odrastao sam u Norveškoj, a moji roditelji su Kinezi. Tako da mi prijem u vojsku daje šansu da stvarno pripadam negdje.”

Dvadesetčetvorogodišnja Tonija Mišra počeće da radi kao stručnjak za prečišćavanje vode. Ona kaže da ju je vojska kontaktirala nakon što je pročitala njen rezime na internetu. Iako će u početku zarađivati manje nego što je očekivala, Tonija ističe da njen posao ima druge povoljnosti.

"Dobijate osiguranja za porodicu i takođe možete da putujete u veliki broj zemalja. To je bolje nego raditi nešto drugo na današnjem tržištu.”

Naredni korak za regrute je osnovna vojna obuka, koja obuhvata rigoroznih devet sedmica fizičkih vježbi, discipline i treninga. Pojedini će zatim otići u Irak ili Avganistan, gdje će se suočiti sa opasnostima rata. Melpati Krišna, doktor iz Indije, zabrinut je zbog nekih aspekata regrutacije.

"Jedino strahujem kako ću da prođem osnovnu obuku.”

Do sada se prijavilo 380 osoba. Vojska je saopštila da će do isteka programa u decembru primiti do hiljadu imigranata.

XS
SM
MD
LG