Linkovi

Predsednik Obama ponovo u  Vašingtonu


Predsjednik Barak Obama vratio se rano jutros u Sjedinjene Države, posle prve evropske turneje od preuzimanja položaja i nenajavljene posete Iraku, gde je razgovarao sa komandantom američkih snaga u toj zemlji i premijerom Nurijem Al Malikijem.

Predsjednik Obama doputovao je u Sjedinjene Države, nakon osmodnevne turneje po inostranstvu, koja je okončana nenajavljenom posjetom Iraku.

“Savršeno ste obavili zadatak u svakoj misiji koja vam je poverena. Omogućili ste Iraku da samostalno funkcioniše kao demokratska država”, kazao je Obama u Bagdadu.

Predsjednik se juče obratio američkim vojnicima u bivšoj palati Sadama Huseina, koja predstavlja dio vojne baze “Pobjeda”.

“Dokle god sam u Bijeloj kući imaćete neophodnu podršku i zahvalnost koju zaslužujete.”

U okviru petosatne posjete Iraku, Obama se sastao i sa iračkim vlastima, koje su potvrdile da podržavaju predsjednikov plan za potpuno povlačenje američkih trupa do 2011. godine. Obama se takođe založio za nastavak proseca pomirenja sunita i šiita.

Od suštinske je važnosti da svi Iračani budu uključeni u vladu i bezbjednosne snage.”

Obamina posjeta Iraku držana je u tajnosti iz bezbjednosnih razloga. Bijela kuća prethodno je najavila da će iz Turske predsjednički avion direktno poletjeti za Sjedinjene Države. Iznenadnim boravkom u Bagdadu, predsjednik je okončao turneju po inostranstvu, čiji bi najveći uspjeh mogla da bude dobra volja koju je proizveo.

Kazao je da je ovo novo poglavlje američkog angažovanja. Znači želio je da poruči Evropi da je Amerika, nakon Bušovog mandata, okrenula novu stranicu”, smatra analitičar Dejvid Čalijan.

XS
SM
MD
LG