Linkovi

Pjongjang: Prikupljanje otpadaka rakete provokacija


Vojni zvaničnici Severne Koreje upozoravaju Japan da bi pokušaj prikupljanja otpadaka dugodometne rakete koju je Pjongjang lansirao u nedelju, bilo špijunaža i nedopustiva vojna provokacija koja bi povredila suverenitet Severne Koreje. Zvaničnici severnokorejske narodne armije su to izjavili kao odgovor na saopštenje japanskih funkcionera ranije ove nedelje, da razmatraju slanje brodova u potragu za eventualnim ostacima komunikacionog satelita.

Japan, SAD i Velika Britanija apeluju na Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da oštro odreaguju na potez Severne Koreje, dok dve zemlje sa pravom veta, Kina i Rusija, traže umereniji odgovor međunarodne zajednice.

Severna Koreja, u međuvremenu, tvrdi da će preduzeti "oštre korake" ukoliko SB UN preduzme bilo kakvu akciju protiv njih zbog lansiranja rakete, koje se danas, na dan početka novog zasedanja parlamenta, moglo videti na svim severnokorejskim TV mrežama.

Predstavnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti – Velike Britanije, Francuske, Rusije, SAD i Japana nisu izdali zajedničko saopštenje o eventualnim merama protiv Pjongjanga jer je sednica zakazana za sredu naprasno otkazana, mada je Japan signalizirao da bi mogao da napravi kompromis i prihvati saopštenje, a ne rezoluciju, dokle god se ono zasniva na rezoluciji iz 2006. godine kojom se Severnoj Koreji zabranjuje razvijanje balističke tehnologije. Visoki zvaničnik Japana, Takeo Kavamura izjavio je da Tokio i Vašington razmatraju novi nacrt rezolucije pošto se Kina protivi uvođenju strožijih mera Pjongjangu.

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov smatra da bi uvođenje dodatnih sankcija Severnoj Koreji bilo kontraproduktivno, ali su ruski vojni zvaničnici rekli da do sada nisu našli dokaze u korist tvrdnji Pjongjanga da je u nedelju lansiran komunikacioni satelit.

Vojni analitičari tvrde da je Pjongjang izvršio probu balističke rakete koja bi mogla da dosegne i do američke savezne države Aljaske, kao i da ovo predstavlja napredak u raketnoj tehnologiji Severne Koreje. Raketa Tepodong-2 koja je lansirana 2006. godine eksplodirala je samo nekoliko sekundi po uzletanju, a 1998. Pjongjang je preko Japana lansirao raketu kratkog dometa, Tepodong-1 kao deo neuspelog lansiranja satelita.

XS
SM
MD
LG