Linkovi

Vlada Srbije predstavila paket mera štednje 


Tek posle nekoliko pokušaja koji nisu dobro prošli u javnosti, Vlada Srbije je danas predstavila novi paket mera štednje zbog ekonomske i finansijske krize, a premijer Mirko Cvetković rekao je da očekuje i da MMF podrži nove mere. Najveći deo krize podneće država, ali Vlada planira i nove poreze i akcize na gorivo, mobilne telefone, luksuzna kola i jahte.

Vlada Srbije izašla je danas sa konačnim predlogom mera štednje – umesto ranije najavljivanih i burno kritikovanih, nove mere predviđaju da najveći teret krize podnese državna uprava. Ovaj paket stupiće na snagu od 1. maja, do kada će biti usvojen i rebalans budžeta, a kako je rekao premijer Mirko Cvetković, Vlada je u stalnom kontaktu sa MMF-om i očekuje da dobije podršku za nove mere štednje:

“Osnovni elementi plana za ekonomsku stabilnost su da on predviđa milijardu evra jeftiniju državnu administraciju, uključuje socijalnu odgovornost i zaštitu standarda građana, pa podstiče privredne aktivnosti i zapošljavanje”, rekao je premijer Cvetković.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić naglasio je da je program napravljen tako da uopšte ne opterećuje privredu.

“Naprotiv, kroz pojeftinjenje državne administracije privreda će imati koristi”, rekao je on.

Od milijardu evra, ili oko 100 milijardi dinara, kolika je rupa u budžetu, Vlada planira da se 90 milijardi uštedi na državnoj administraciji kroz niz mera – od zamrzavanja plata i smanjenja svih zarada većih od 40.000 dinara, do smanjenja troškova ministarstava za 26 odsto ili oko 40 milijardi dinara. Do kraja godine biće otpušteno 10 odsto državnih i opštinskih činovnika, a gradovi i opštine u Srbiji će u ovoj godini dobiti 15 milijardi dinara manje novca iz budžeta.

Osim ušteda, Vlada planira i da 16 milijardi dinara pokrije novim porezima i akcizama. Ministarka finansija Dijana Dragutinović kaže:

“To je dalje povećanje akcize na benzin i dizel za dva, odnosno četiri dinara. Takođe, uvođenje akcize na mobilnu telefoniju, odnosno na račune. Povećanje poreza na upotrebu motornih vozila velike radne zapremine. Na upotrebu brodova, jahti, vazduhoplova, letelica”.

Vlada je izdvojila i tri milijarde dinara za zaštitu najsiromašnijih građana kroz poseban socijalni paket koji će takođe vrlo skoro biti donet:

“Dve stotine pedesetpet hiljada porodica u Srbiji se suočava sa posledicama siromaštva i tim porodicama je neophodna pomoć ove države. I taj paket mera koji će biti donet odnosi se upravo na njih”, rekao je Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalna pitanja.

I dok opozicija kritikuje i ove nove mere Vlade, ocenjujući da su pogrešne, polovične, i da će najviše pogoditi srednje slojeve, ekonomisti smatraju da je ovo dokaz da imamo skupu državu, koja mora da štedi na sebi. Novi veliki zadatak vlade, smatraju ekonomisti, biće borba protiv sve veće recesije.

XS
SM
MD
LG