Linkovi

Kina ne osuđuje Pjongjang zbog lansiranja satelita


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija mora sa uzdržanošću da reaguje na kontroverzno severnokorejsko lansiranje komunikacionog satelita, stav je kineske vlade koja odbija da osudi potez Pjongjanga.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova, Điang Ju naglasila je da svaka zemlja ima pravo na mirnodopsko korišćenje svemirskog prostora i novinarima u Pekingu rekla da, iako postoje sličnosti između tehnologije raketa i projektila, Kina veruje da je ovo lansiranje satelita drugačije od lansiranja balističkog projektila.

S druge strane, japanski ministar spoljnih poslova, Hirofumi Nakasone izjavio je da će Severna Koreja imati pravo da razvija svemirsku tehnologiju kad potpuno odustane od svog nuklearnog programa i izrazio zabrinutost njegove zemlje zbog raketnih mogućnosti Pjongjanga koje bi mogle da se iskoriste za nuklearni napad na Japan. Zvanični Tokio je saopštio da je severnokorejski satelit u nedelju preleteo iznad dve japanske prefekture za oko 7 minuta. Donji dom japanskog parlamenta je danas doneo rezoluciju kojom se Severnoj Koreji uvode nove sankcije, a očekuje se da će do kraja nedelje biti predložene i dodatne ekonomske sankcije.

Predstavnici pet zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi danas da se sastanu po drugi put kako bi raspravljali o odgovoru na lansiranje komunikacionog satelita. Oni su se inače u ponedeljak sastali sa japanskim diplomatama posle neuspele sednice SB UN.

Sjedinjene Države i Velika Britanija se zalažu za oštriji odgovor na lansiranje satelita, dok se Kina i Rusija, koje obe imaju pravo veta u Savetu bezbednosti, zalažu za umereniju reakciju.

XS
SM
MD
LG