Linkovi

SAD i Pakistan - zajednički problemi i međusobne razlike


Ministar spoljnih poslova Pakistana, Šah Mehmud Kureši pohvalio je podršku koju SAD pružaju njegovoj zemlji, ali je istakao da neke ključne političke razlike i dalje postoje i ponovio protivljenje Pakistana napadima američkim bespilotnim letelicama na plemenska područja iz kojih deluju ekstremisti.

Kureši je to izjavio posle sastanka sa specijalnim američkim izaslanikom Ričardom Holbrukom i načelnikom združenog generalštaba američke vojske, admiralom Majkom Malenom kasno sinoć u Islamabadu. Holbruk je rekao da su Pakistan i Sjedinjene Države suočeni sa istom strateškom pretnjom.

Pakistanski predsednik, Asif Ali Zardari se takođe sastao sa američkim zvaničnicima i posle susreta izdao saopštenje u kome se navodi da je Pakistan predan uklanjanju ekstremizma i da mu je potrebna "bezuslovna podrška" međunarodne zajednice na raznim poljima. Pakistanski predsednik je naglasio i da neće podleći pritiscima pobunjenika kao i da bi, pored bilo kakve vojne opcije, trebalo insistirati na dijalogu.

Od prošle godine je zabeleženo najmanje 30 raketnih napada na ciljeve al-Kaide i Talibana u Pakistanu. Američki vojni zvaničnici nisu potvrdili ni jedan od napada, koje obično obavljaju oružane snage i pripadnici Centralne obaveštajne službe iz Avganistana.

Poseta specijalnog izaslanika Holbruka je prva zvanična poseta nekog američkog funkcionera otkako je predsednik SAD Barak Obama objavio plan kojim se predviđa nekoliko milijardi dolara vredna pomoć i povećana diplomatska aktivnost ka stabilizaciji Pakistana i Avganistana.

Holbruk i Malen će kasnije danas otputovati u Indiju.

XS
SM
MD
LG