Linkovi

Kacin: Odmrznuti proces ratifikacije SSP


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, koji je u ponedeljak boravio u poseti Beogradu, poručio je da očekuje da će Sporazum o viznoj liberalizaciji izmedju EU i Srbije biti potpisan najkasnije do kraja ove godine, a da će stupiti na snagu u januaru 2010. godine. Kacin je takodje rekao da će u okviru svoje nadležnosti pružiti punu podršku daljem procesu evropskih integracija Srbije.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom policije Ivicom Dačićem. Tom prilikom njih dvojica su pozvali na odmrzavanje procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU. Kacin je podsetio na ocenu haškog tužioca Serža Bramerca, po kojoj još nema pune saradnje Srbije sa Tribunalom, kao i na stav Holandije koja zahteva hapšenje preostale dvojice optuženika:

“Jednostavno nema druge do odmrznuti proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, početi primenu trgovinskog dela Sporazuma i u ovim uslovima finansijske i ekonomske krize stvoriti bolje mogućnosti da se iz te krize izađe sa što je moguće manje kolateralne štete,” rekao je Kacin.

Ivica Dačić je ponovio stav da Srbija smatra da već ostvaruje punu saradnju sa Haškim tribunalom i da očekuje da Bramercov izveštaj posvedoči o tome.

“Svesni smo toga da za većinu zemalja u EU i svetu puna saradnja nije puna saradnja bez hapšenja i svesni smo takođe da je to velika prepreka odmrzavanju političkog sporazuma i uopšte procesu kandidature Srbije za članstvo u EU,” rekao je Dačić.

Što se tiče vizne liberalizacije, Dačić je rekao da je Srbija učinila sve kako bi do toga došlo možda već u drugoj polovini godine, a Kacin je pohvalio ono što je Srbija uradila na implementaciji "mape puta" za viznu liberalizaciju.

Izvestilac Evropskog parlamenta se tokom dana sastao i sa delegacijom Liberalno demokratske partije, čiji je lider Čedomir Jovanović takođe ponovio stav da je Srbija sve bliža beloj šengen listi:

“Mi možemo slobodno reći da smo na korak od ispunjenja tog cilja, da tokom jeseni očekujemo ukidanje viza za građane Srbije i da pre toga vlasti u Srbiji, a naravno uz našu podršku i liderstvo, ako za tim postoji potreba, moraju učiniti sve kako bi naše obaveze bile u potpunosti ispunjene, zakonu usvojeni i time stavljena tačka na proces koji po našem mišljenju isuviše dugo traje,” rekao je Jovanović.

Kacin se sastao i sa predsednicima skupštinskih odbora za evropske integracije i spoljnu politiku, Laslom Vargom i Dragoljubom Mićunovićem, a tokom posete Beogradu planirani su i razgovori sa tužiocem za ratne zločine, Vladimirom Vukčevićem, ministarkom pravde Snežanom Malović i predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom, Rasimom Ljajićem.


XS
SM
MD
LG