Linkovi

SB UN bez odgovora na lansiranje severnokorejske rakete


Savet bezbednosti UN sastao se u nedelju popodne po njujorškom vremenu na hitnoj sednici da bi razmotrio zabrinutosti povodom lansiranja severnokorejske rakete dugog dometa. Medjutim, na sednici održanoj bez prisustva javnosti nije postignut jasan i jedinstven odgovor.

Diplomate su izjavile da je Savet bezbednosti jedinstven u dubokoj zabrinutosti povodom poteza Pjongjanga, ali da nije mogao da postigne saglasnost o formi svog odgovora. Predstavnici SAD i Japana izjavili su da žele da pošalju jasnu poruku osude lansiranja severnokorejske rakete u vidu rezolucije Saveta bezbednosti.

“Naše gledište je da ova akcija zaslužuje jasan i snažan odgovor Saveta bezbednosti UN. Mi ćemo obaviti dodatne konsultacije sa partnertima kao i sa drugim saveznicima i zainteresovanim stranama van Saveta bezbednosti kako bismo postigli takav rezultat,” rekla je ambasadorka SAD u UN Suzan Rajs.

Medjutim, saveznici Severne Koreje, Kina i Rusija, založili su se za blažu akciju.

Naš stav je da bi sve zainteresovane zemlje trebalo da pokažu uzdržanost i da ne preduzimaju akcije koje bi mogle da dovedu do povećanih tenzija,” rekao je kineski ambasador Žang Jesui.

Diplomate bliske razgovorima kažu da su se članice Saveta saglasile u pogledu zabrinutosti zbog lansiranja severnokorejske rakete, ali da nije bilo saglasnosti o tome da li taj potez, odnosno - prema tvrdnjama Pjongjanga, lansiranje komunikacionog satelita, predstavlja kršenje rezolucije SB UN 1718 kojom su Severnoj Koreji zabranjene bilo kakve nuklearne probe ili lansiranje balističkih raketa.

Tokom narednih dana verovatno će biti razjašnjeno da li će odgovor Saveta bezbednosti dobiti formu rezolucije sa novim sankcijama ili neobavezujućeg saopštenja koje bi ipak imalo odredjenu težinu zato što bi zahtevalo jedinstvo članica Saveta. Severna Koreja je lansirala raketu u nedelju uprkos medjunarodnim diplomatskim nastojanjima da se Pjongjang ubedi da odustane od tog poteza. Neke zemlje, uključujući i SAD smatraju da je lansiranje satelita bilo zapravo proba balističke rakete dugog dometa.

XS
SM
MD
LG