Linkovi

SAD: Rezolucija UN-a najbolji odgovor na lansiranje rakete u Severnoj Koreji


Američki ambasador u UN-u, Suzan Rajs, izjavila je da neuspelo lansiranje dugometne rakete od strane Severne Koreje krši rezolucije Saveta bezbednosti iz 2006.godine, koje vrlo eksplicitno zabranjuju Pjongjangu da sprovodi aktivnosti vezane za balističke projektile.
Ona je ukazala da će Sjedinjene Države blisko saradjivati sa svojim saveznicama u Savetu bezbednosti na postizanju jedinstvenog i čvrstog odgovora na potez Severne Koreje.


„Gledište Sjedinjenih Država je da je ovo ozbiljna situacija koja predstavlja kršenje rezolucija i zahteva primereno oštar odgovor Ujedinjenih nacija,“ rekla je Suzan Rajs.

Gospodja Rajs će predstavljati Sjedinjene Države na večerašnjem hitnom sastanku Saveta bezbednosti u cilju diskusija o tome kako odgovoriti na severno korejsku akciju.

Mada Japan apeluje za nove sankcije, Kina, glavni saveznik Pjongjanga i stalna članica Saveta bezbednosti, često je stajala na putu snažnje medjunarodne akcije. Suzan Rajs je priznala da Kina nije bila voljna da izvrši pritisak na Severnu Koreju, ali kaže da Peking nije zbog toga manje angažovan na pronalaženju mirnog rešenja tog problema.

„Kina je takodje veoma blizu granice sa Severnom Korejom i kao i mi ne želi da ova situacija eskalira, već želi da obezbedimo postizanje dugoročnog cilja, a to je denuklearizacija korejskog poluostrva putem šestostranih razgovora,“ rekla je američki ambasador u UN.

Gospodja Rajs dodaje da su šestostrani razgovori u zastoju zbog neizvesnosti o tome da li postoji dovoljna saglasnost velikih sila u smislu obezbedjenja denuklearizacije. Severno korejski diktator Kim Džong Il je, kako se veruje, prošlog avgusta doživeo moždani udar, ali sada, kako izgleda, ponovo kontroliše zemlju i učvršćuje moć svog režima.
Suzan Rajs ukazuje da su Sjedinjene Države predane sprečavanju Severne Koreje da se domogne i širi nuklearno naoružanje.

„Mi vidimo Severnu Koreju kao pretnju neširenju nukelarnog naoružanja. Današnja akcija Pjongjanga podvlači našu zabrinutost da će doći ne samo do razvoja nuklearnih sposobnosti te zemlje, već i njene sposobnosti da izgradi rakete koje mogu da dosegnu do dalekih ciljeva,“ rekla je Suzan Rajs.

Ambasador Rajs je to izjavila u jednom programu TV mreže ABC.

XS
SM
MD
LG