Linkovi

SAD i EU zahtevaju reagovanje na lansiranje severnokorejske rakete


U svom zajedničkom saopštenju, svetske sile optužile su Pjongjang da razvija svoje balističke rakete kako bi mogao da oružjem masovnog uništenja preti drugim zemljama. SAD i EU traže međunarodno reagovanje kako bi se pokazalo da rezolucije Saveta bezbednosti UN ne mogu nekažnjeno da se krše. Savet bezbednosti održaće danas hitnu sednicu radi rasprave o tome kako reagovati na najnoviju akciju Severne Koreje.


U svom saopštenju, Severna Koreja tvrdi da je lansirala u orbitu jedan satelit, u okviru miroljubivog programa istraživanja svemira. Komunistička vlada te zemlje kaže da satelit emituje revolucionarnu muziku. Međutim, američke oružane snage su saopštile da nikakav objekat nije ušao u orbitu. Prema američkom saopštenju, deo rakete pao je u Japansko more dok je ostatak pao u Tihi okean. Po lansiranju, raketa je preletela Japan izazvavši žestoko regovanje Tokija.

Funkcioneri američkog Državnog sekretarijata kažu da je državni sekretar Hilari Klinton razgovarala o lansiranju severnokorejsk rakete sa nekolicinom kolega u svetu, uključujući ruskog i kineskog ministra inostranih poslova.

XS
SM
MD
LG