Linkovi

Avganistan i američki lider u centru pažnje istorijskog NATO samita


Lideri NATO-a dogovorili su se da obezbede dodatne vojnike, obuku i novčana sredstva za Avganistan, toplo dočekali novog američkog predsednika, i izabrali novog Generalnog sekretara da preuzme upravljanje Alijansom u avgustu – na samitu kojim je, u Strazburu na nemačko-francuskoj granici obeležena 60-godišnjica od osnivanja saveza.

Samit je obeležila bogata simbolika i brojne ceremonije, ali je opet ostavljeno prostora za veoma ozbiljne razgovore, a na vrhu dnevnog reda bio je Avganistan. Zemlje članice NATO-a dogovorile su se da upute 5,000 dodatnih vojnika koji će biti angažovani na održavanju bezbednosti za vreme predstojećih izbora, i pomoći u obuci avganistanskih snaga bezbednosti. Dodatnih 100 miliona je izdvojeno za fond namenjen gradjenju i održavanju avganistanske armije. Akcenat je stavljen i na finansiranje razvoja zemlje.

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer ocenio je da je zapadni savez uspeo da učini ono što se od njega očekivalo.

Suština je da, kada je reč o Avganistanu, ovaj samit i Alijansa su realizovali svoja obećanja“, istakao je Shefer.

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je taj dogovor rekavši da dosadašnji napori nisu bili dovoljni. On je takodje naveo da je glavni zadatak SAD i njihovih saveznika da poraze Al-Kaidu u Avganistanu i Pakistanu.

To ne može biti samo zadatak SAD. Čitav NATO razume da je Al-Kaida pretnja svima nama, i da se naši ciljevi mogu ostvariti kolektivnim bezbednosnim aktivnostima. Kao znak te predanosti, veoma mi je drago što su naši NATO saveznici obećali snažnu i jednoglasnu podršku našoj novoj strategiji“, izjavio je Obama.

Pre dolaska na samit, Obama je predstavio novu strategiju, koja podrazumeva strateško bavljenje Avganistanom i Pakistanom kao celinom, fokusiranje kako na vojne tako i civilne aktivnosti, bolju obuku avganistanskih snaga bezbednosti i promovisanje diplomatije uključivanjem susednih zemalja koje će se posmatrati kao deo rešenja. Novi plan je naišao na odobravanje u Strazburu. Nemačka kancelarka Angela Merkel, jedan od domaćina samita, kaže da ta strategija odgovara stavovima članica NATO-a.

Želimo da Avganistan bude u stanju da se brani i postara da pretnja terorizma ne potiče sa njegove teritorije. Nemačka će nastaviti da ispunjava svoje obaveze u Avganistanu“, istakla je Merkel.

Domaćin samita, francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je da je nova američka strategija ono što su već zagovarali evropski saveznici, dodajući da je uspeh u Avganistanu od vitalnog značaja. Francuski lider takodje je imao reči pune hvale za predsednika Obamu.

Imamo poverenja u njega. Čuli smo reči koje je govorio u ime najveće svetske demokratije – reči koje smo dugo čekali da čujemo“.

Sarkozi je istakao da američki lider treba da zna da ima prijatelje i da će Evropa od sada biti još čvršći stub oslonca za SAD.

Članice NATO-a takodje su se dogovorile o izboru novog generalnog sekretara – Andersa Foga Rasmusena, koji je aktuelni premijer Danske. On će preuzeti tu funkciju od Jap de Hop Shefera u avgustu.

Inače, lideri novih članica NATO-a Hrvatske i Albanije zauzeli su svoja mesta na samitu, a američki predsednik Barak Obama naglasio je da Alijansa ostaje otvorena i za druge kandidate.Lideri NATO-a u Strazburu takodje su saopštili da su i dalje predani održavanju bezbednosti i stabilnosti na Balkau, i pozvali sve strane na Kosovu da učine dodatni napredak ka učvršćivanju mira i poretka. Oni su istakli da će NATO pri donošenju odluka nastaviti da procenjuje razvoj na terenu i da će KFOR nastaviti da deluje na Kosovu na osnovu rezolucije 12-44 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Medjutim, nisu svi bili zadovoljni dešavanjima na samitu. Hiljade anti-ratnih i anti-NATO demonstranata kao i anarhista izašlo je na ulice Strazbura i prešlo most na Rajni koji vodi u Nemačku. Dok su neki od protesta bili mirni i podsećali na ulične zabave, drugi su prerasli u nasilje. Došlo je do sukoba izmedju policije i demonstranata koji su zapalili jedan carinski punkt i hotel na graničnom prelazu izmedju Francuske i Nemačke.

XS
SM
MD
LG