Linkovi

Bozvort želi nastavak pregovora o nuklearnom programu Pjongjanga


Američki izaslanik na razgovorima o nuklearnom razoružanju Severne Koreje, Stiven Bozvort, izjavio je da će se Pjongjang suočiti sa posledicama ukoliko nastavi sa raketnom probom koja se očekuje u subotu.

Bozvort je danas u Vašingtonu izjavio da bi lansiranje rakete moglo da predstavlja izazov rezoluciji Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija koja zabranjuje Severnoj Koreji da se bavi aktivnostima vezanim za balističke rakete. On je medjutim istakao da se nada da će, i u slučaju lansiranja rakete, biti nastavljeni međunarodni pregovori o okončanju nuklearnog programa Severne Koreje.

Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak izjavio je da očekuje da će Severna Koreja lansirati raketu dugog dometa u subotu, ukoliko vremenski uslovi budu dobri, ali je dodao da to neće biti od koristi Pjongjangu. Severna Koreja je saopštila da planira da lansira komunikacioni satelit izmedju 4. i 8. aprila, ali neki od njenih suseda i Sjedinjene države veruju da se radi o testiranju balističke rakete dugog dometa.

XS
SM
MD
LG