Linkovi

Uspešno rešen problem sa SAD u 'slučaju Kovačević'


Problem između SAD i Srbije u vezi sa “slučajem Miladin Kovačević” uspešno je rešen: sudski proces je prebačen u nadležnost Srbije, dok je Vlada još 11. marta isplatila odštetu povređenom studentu Brajanu Štajnhaueru. Ovim su otklonjene mogući problemi u odnosima Srbije i SAD, ocenio je predsednik Srbije, Boris Tadić.

Javnost Srbije danas je i zvanično upoznata sa epilogom slučaja Miladin Kovačević – kako su predstavnici vlade saopštili američki tužilac je doneo odluku o ustupanju ovog predmeta srpskom pravosuđu, čime su se stekli uslovi za skidanje oznake tajnosti. Istovremeno, kako je danas rekao državni sekretar u Ministarstvu pravosuđa Slobodan Homen, porodici Brajana Štajnhauera 11. marta uplaćeno je 900.000 dolara na ime troškova lečenja:

“Ovaj iznos, Vlada je donela odluku, u potpunosti će biti pokriven sredstvima direkcije za upravljanje oduzetom imovinom stečene kriminalom, odnosno, ideja Vlade je bila upravo da kriminalci, odnosno počinioci krivičnih dela plate ovaj iznos, a ne građani Srbije”, objasnio je Homen.

On je rekao i da je dvočlana srpdska delegacije pre 15-tak dana boravila u Vašingtonu, razgovorala sa američkim tužiocem i uverila ga u profesionalost srpskih sudova i tužilaštva.

A kako je rekao predsednik Srbije Boris Tadić, koji se nalazi u poseti Egiptu, u slučaju Kovačević bilo je mnogo komentara koji su pretili da on trajno ostane nepremostiva tačka u odnosima sa SAD, što bi opet moglo da proizvede i spoljnopolitičke i finansijske posledice po Srbiju, s obzirom na veliki uticaj Amerike:

“Kada smo već nažalost ušli u situaciju da nastane slučaj Kovačević, zbog koga će svakako neki državni činovnici morati pred sudom da odgovaraju, onda je bilo neophodno skinuti to breme sa naših odnosa sa SAD i praktično sa leđa naših građana”, istakao je Tadić.

Ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter zahvalio se Vladi Srbije i Ministarstvu pravde na saradnji tokom rešavanja ovog problema:

“Veoma nam je drago što je Tužilaštvo u SAD odlučilo da prebaci ovaj slučaj na Tužilaštvo Srbije. Tužilac je dakle odlučio da je to u ovom trenutku najbolji način da gospodin Kovačević izađe pred lice pravde, a to je oduvek bila i pozicija naše ambasade – da Kovačević treba da se suoči sa pravdom”, poručio je Manter.

A kako je objasnila ministarka pravde Snežana Malović, postupak protiv Miladina Kovačevića u Americi biće obustavljen tek pošto se okonča postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji. Ocenjujući da je ovo veliki priznanje za srpsko pravosuđe, ministarka je rekla i da predstavnici američkog pravosuđa nisu tražili da nadgledaju proces protiv Kovačevića – ali da nema razloga da im se to ne omogući, kao što je već praksa iz slučaja braće Bitići.

XS
SM
MD
LG