Linkovi

Svetski lideri započeli raspravu o svetskoj ekonomsko krizi


Neki od najuticajnijih lidera u svetu, zajedno sa svojim ministrima finansija, sastali su se u londonskom Eksel centru u nastojanju da nađu zajedničku polaznu tačku u borbi sa svetskom ekonomskom krizom. Lideri se nadaju da će uspeti da se dogovore oko koordinisanog plana za ublažavanje recesije, povratka svojih ekonomija na stazu uspona i uspostavljanja mera za sprečavanje da se slično dogodi u budućnosti.

Početni rezultati razgovora nagoveštavaju da neće biti dogovora o dodatnim stimulativnim paketima, o opštem sporazumu o slobodnoj trgovini i suzbijanju protekcionizma i o dodatnim ulaganjima u Međunarodni monetarni fond, ali da će verovatno biti postignut dogovor o širim regulativnim merama.

Ekonomista Đanluka Benigno, iz Londonske škole za ekonomiju, kaže da strožiji propisi prema zemljama koje omogućavaju izbegavanje poreza ne bi trebalo da budu najveća briga.

„Ako želite da nađete nekoga koga ćete da okrivite za sve, to možete da uradite, ali to nije najvažnija stvar na koju bi se trebalo usredsrediti. Osim ako to ne činite iz dnevnopolitičkih razloga," kaže Benigno.

Široka javnost iskazuje snažan gnev prema bankarima i berzanskim špekulantima - o kojima vlada rasprostranjeno mišljenje da su suviše hazardirali sa tuđim novcem - kao i prema bogatašima, koji se optužuju da su svoj novac sklonili u države koje omogućavaju izbegavanje plaćanja poreza. Zbog toga bi uvođenje oštrih mera prema tim osobama bilo veoma popularno. Ali mnogi ekonomisti kažu da mnogo veću glavobolju zadaju nenaplativi krediti i nelikvidnost banaka.

Sjedinjene Države i Britanija žele da vlade drugih država odobre dodatna sredstva za stimulaciju domaćih ekonomija, ali mnoge zemlje se snažno protive tome - posebno Nemačka i Francuska - u strahu da bi to znatno uvećalo njihov državni dug. Umesto toga, većina evropskih zemalja žele strožije propise u finansijskom sektoru.

Analitičari kažu da će, čak ako se lideri u Grupi 20 ne slože u svemu, od ključne važnosti biti da pokažu javnosti i nervoznim tržištima da shvataju ozbiljnost krize i da su rešeni da zajednički nađu rešenje.


XS
SM
MD
LG