Linkovi

Kopli: Gestovi dobre volje mogli bi da se protumače kao slabost


Urednik i izdavač časopisa “Odbrana i spoljni poslovi - strateška politika”, Gregori Kopli govori za "Glas Amerike" o spoljnopolitičkim strateškim opcijama SAD i Evropske unije.

Kopli: “Spoljna politika Baraka Obame bi, paradoksalno, mogla da se pretvori u izolacionističku, upravo zbog tendencije stavljanja preteranog naglaska na diplomatiju i politiku ustupaka, recimo prema Iranu, Rusiji, Pakistanu, itd. To bi moglo da se pokaže kontraproduktivnim, jer bi gestovi dobre volje Vašingtona mogli da se protumače kao slabost i rezultiraju suprotnim efektom. S druge strane, SAD će morati da razmotre mogućnost relativno brzog povlačenja, ne samo iz Iraka, već i iz Avganistana, posle obračuna sa Al-Kaidom, čemu doprinose dve realnosti: Kurdistan je zatvorio vojnu bazu Manas, koja je bila od kritične važnosti za američke i savezničke operacije u Avganistanu. Istovremeno, situacija u Pakistanu postaje sve nestabilnija, a ugrožene su i saobraćajne veze za prolaz savezničkih snaga i dostavu materijala. To znači da će vođenje ratnih operacija u Avganistanu biti teško i složeno”.

Glas Amerike: Kakve bi mogle da budu strateške opcije SAD i EU prema Rusiji i Turskoj?

Kopli: “Turska se udaljava od Evrope i SAD i približava Rusiji. Rusija je sada najveći poslovni partner Turske. Moskva kontroliše protok nafte iz centralne Azije preko Kavkaza do Crnog mora. Posle ruske invazije na Gruziju, Turska i Azerbejdžan nisu imali druge opcije već da se okrenu Rusiji, koja agresivno širi svoju energetsku mrežu. Rusija će kontorlisati i južni naftni tok ka Evropi, pa će time steći i politički uticaj u tim regionima. Mogućim prolaskom naftovoda kroz Iran i Tursku, obe te zemlje će se još više približiti Rusiji. Ovim bi moglo da se zavrsi 150-godišnje zapadno obuzdavanje Rusije i ogromna transformacija fundamentalne geopolitičke situacije u tom delu sveta od vremena Krimskog rata 1853 - 1856. To znači da bi buduća politika Evrope prema Rusiji mogla da bude više partnerskog karaktera, a prema SAD mogla bi da bude uzdržanija”.

Glas Amerike: Ukoliko Turska nastavi da održava bliske odnose sa Rusijom, kako bi to moglo da se odrazi na Balkan i Srbiju?

Kopli: “Turska bi u tom slučaju daleko lakše odobravala politiku i želje Rusije na Balkanu, pošto Ankara vidi u Moskvi svoj glavni i ključni energetski izvor. Slična situacija bi mogla da bude i sa ostalim zemljama kroz koje bi prolazio gasovod, kao što su Grčka, Bugarska, Srbija, a moguće i Hrvatska. Znači, uticaj Rusije i Turske će na jugoistoku Evrope biti u porastu. Ovo povezivanje zemalja duž linije gasovoda biće korisno ne samo za Rusiju već i za Srbiju, koja je veoma podeljena na unutrašnjem planu, a na spoljnom se kreće u trouglu Vašington-Brisel-Moskva. U ovom momentu, Srbija bi morala da se priseti svog istorijskog identiteta i veličine, a Srbi bi možda mogli ponovo da razmotre ulogu monarhije, kao nepolitičke, istorijske i ujedinjujuće institucije”.

XS
SM
MD
LG