Linkovi

Sukob demonstranata i policije u Londonu pred samit G-20


Demonstranti u Londonu koji protestuju zbog održavanja samita Grupe 20 razbili su izloge i na kratko upali u Kraljevsku banku Škotske, pre nego što ih je iz nje izbacila specijalna policija naoružana pendrecima i štitovima.

Demonstranti su pokušali da upadnu i u Banku Engleske, dok se svetski lideri pripremaju da započnu ragzvore o svetskoj ekonomskoj krizi. Hiljade demonstranata ušle su u londonsku poslovnu četvrt, učestvujući u protestima koji današnji dan nazivaju "finansijskom prvoaprilskom šalom." Kriza je izazvala veliki gnev javnosti uperen prema bankarima i trgovcima za koje se smatra da su preduzimali nesmotreni rizik baratajući tudjim novcem. Gnev je uperen i protiv svetskih vlada, za koje demonstranti smatraju da nisu učinili dovoljno kako bi izbegli krizu.

S druge strane, vlasti opisuju demonstrante kao skup anarhista, anti-kapitalista i aktivista za zaštitu životne sredine. Na televizijskim snimcima vide se neki od demonstranata okrvavljeni, kako se koškaju sa policijom, koja je takodje blokirala pristup Londonskoj berzi i drugim finansijskim institucijama. Samit G-20 obezbedjuje oko 2,500 policajaca a veliki broj dodatnog obezbedjenja angažovan je na zaštiti svetskih lidera i medjunarodnih zvaničnika, zbog čega dnevnik Tajms britansku prestonicu opisuje rečima: “Tvrdjava London.”

XS
SM
MD
LG