Linkovi

SAD i Avganistan nude izmirenje Talibanima


Na početku jednodnevne međunarodne konferencije u Hagu, američka državna sekretarka Hilari Klinton i Hamid Karzai, predsednik Avganistana ponudili su mogućnost izmirenja pripadnicima Talibana koji prestanu da učestvuju u borbama, odreknu se ekstremizma i prihvate avganistanski ustav.

Sekretarka Klinton je skrenula pažnju da se većina pobunjenika priključila Talibanima "ne iz uverenja, već iz očaja" i dodala da bi onima koji odluče da se odreknu nasilja i prekinu veze sa al-Kaidom trebalo pružiti šansu da se ponovo integrišu u društvo.

Hamid Karzai je ocenio da je njegova zemlja na "kritičnoj raskrsnici" i pozvao međunarodnu zajednicu da pomognu u jačanju avganistanskih bezbednosnih snaga jer je to prema njegovim rečima "najsigurniji i najjeftiniji način u odbrani protiv terorizma".

Iran, koji se graniči sa Avganistanom, jedna je od 80 zemalja i organizacija koje prisustvuju konferenciji Ujedinjenih nacija o bezbednosnoj situaciji i obnovi Avganistana. Predstavnik Irana na toj konferenciji, zamenik ministra spoljnih poslova, Mohamad Mehdi kritikovao je predlog da se pošalju dodatne strane trupe u Avganistan i rekao da smatra da to "neće poboljšati situaciju". On je dodao da je njegova zemlja voljna da pomogne u borbi protiv krijumčarenja droge i da želi da učestvuje u obnovi Avganistana.

Američki predsednik Barak Obama je prošle nedelje objavio novu strategiju za Avganistan i Pakistan kojom je predviđeno da se u taj region pošalju dodatne trupe za borbu protiv al-Kaide i njenih saveznika, ali je i stavljen veći akcenat na regionalnu diplomatiju i ekonomski razvoj. Prema novom planu, u Avganistan će pored dodatnih 17 hiljada trupa, biti poslato i 4 hiljade američkih vojnika kako bi obučili avganistanske vojne snage. Predsednik Obama se obratio Iranu pozivajući njegove lidere na "novi početak" u odnosima između dve zemlje.

Sekretarka Klinton je izjavila da se specijalni izaslanik Sjedinjenih država za Avganistan, Ričard Holbruk neplanirano na kratko sastao sa iranskim diplomatom Mohamadom Mehdijem na marginama međunarodne konferencije u Hagu, i da su zvaničnici razmenili kurtoazne pozdrave i složili se da ostanu u kontaktu. Inače, kontakti između visokih zvaničnika Sjedinjenih država i Irana su izuzetno retki s obzirom da su dve zemlje prekinule diplomatske odnose pre 30 godina.

XS
SM
MD
LG