Linkovi

Predstavnici EULEX u Briselu: Pred misijom brojni izazovi


Prvi ljudi evropske civilne misije na Kosovu, EULEX, su danas u Briselu potvrdili da je još uvijek na terenu dosta izazova i "političke osjetljivosti". Šef misije i prvi čovjek civilnih operacija, međutim, naglašavaju da je važno svima na Kosovu prenijeti poruku kako je riječ o misiji kojoj nije cilj podrška nekoj od političkih strana, već uspostava vladavine prava.

Nakon što je pokrenuta 16. januara ove godine, misija EULEX, najveća evropska civilna misija ikada poduzeta u okviru zajedničke bezbjednosne politike EU, još uvijek ima brojne izazove pred sobom, potvrdili su zvaničnici misije obraćajući se danas novinarima u Briselu.

"Postoji još uvijek određena politička osjetljivost, ako je tako mogu nazvati. Međutim, u isto vrijeme, važno je da se shvati kako je riječ o misiji vladavine zakona i kako je naš mandat da uspostavimo vladavinu zakona u tom dijelu svijeta na neutralan način, poštujući ljudska prava i odgovorajuće zakonske procedure. To se trudimo i da učinimo, nastojeći da izbjegnemo nepotrebnu politizaciju", kazao je zapovjednik civilnih operacija EU, Kis Klompenhuver.

"Mislim da su i rezultati do sada relativno dobri. Uspjeli smo da uspostavimo misiju na cijeloj kosovskoj teritoriji, te da započnemo sa primjenom različitih misija i njihovih komponenti. Sve to relativno dobro funkcioniše, ali i pokazuje kako je još dosta izazova pred nama. Moramo da radimo i sarađujemo sa svima na Kosovu kako bi smo se kretali naprijed i kako bi smo uspjeli da poboljšamo situaciju sa vladavinom zakona na cijeloj kosovskoj teritoriji. Sada je vrijeme da ispunimo konačni operativni kapacitet, sto dana od početka misije, što ćemo objaviti jednog od narednih dana i da nastavimo sa ovim nimalo lakim poslom sa svim stranama na Kosovu", naglasio je šef misije EULEX, Iv de Kermabon.

Evropljani se fokusiraju posebno na poboljšanje rada sudstva, carinske službe, a kada je riječ o standardima funkcionisanja policije, naglašavaju:

"Mislim da se trudimo da policijske jedinice EULEX-a budu dobro opremljene i obučene, da slijede standardne procedure djelovanja, kakve su uobičajene u Evropi. Nudeći kvalitetnu policijsku službu, nadamo se da ćemo biti ubuduće u stanju da izbjegnemo incidente. To je pristup kakav zastupamo", istakao je Klompenhuver.

XS
SM
MD
LG