Linkovi

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori


U Crnoj Gori danas se održavaju prevremeni parlamentartni izbori. Birališta se zatvaraju u 21 sat, a svaki ishod osim ubedljive pobede Koalicije za evropsku Crnu Goru koju predvodi aktuelni premijer Milo Đukanović, bilo bi prvorazredno iznenađenje

Predsjednik Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, kazao je danas da očekuje da lista „Evropska Crna Gora“, čiji je on nosilac, ostvari još bolji rezultat od onog koji je imala na prethodnim izbornim procesima.


„Ovo još jedan važan dan za budućnost Crne Gore. Očekujem da će građani slobodno, u skladu sa demokratskim pravilima, izabrati Parlament i Vladu koji će nastaviti da odgovorno upravljaju važnim reformskim procesima, i da Crnu Goru ubrzano približavaju onome što je naš strateški cilj, a to je evropski kvalitet života građana Crne Gore’’.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se do sada uspješno nosi sa izazovima koje čitavom svijetu nameće globalna ekonomska kriza.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović očekuje da će vladajuća koalicija na vanrednim izborima povećati zastupljenost u parlamentu, a od buduće opozicije očekuje saradnju u projektima koji su od interesa za sve crnogorske građane.

„Očekujem da vladajuća koalicija zadrži i poveća zastupljenost u Skupštini Crne Gore“, kazao je Vujanović nakon glasanja.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da bi bio zadovoljan ako bi ta stranka potvrdila rezultat sa prethodnih izbora i ukoliko aktuelna vlast ne bi osvojila većinu.

To bi onda otvorilo prostor da PZP, zajedno sa ostalim opozicionim partijama, već u ponedjeljak počne dogovore o novoj, odnosno prvoj demokratskoj vlasti u Crnoj Gori“, rekao je Medojević nakon glasanja.

Lider Nove srpske demokratije (NOVA) Andrija Mandić očekuje da će ta partija na prijevremenim izborima ostvariti izuzetno dobar rezultat.

‘’Očekujem bolji rezultat za NOVU, nego što ga je imala Srpska lista. NOVA je najmlađa politička stranka u Crnoj Gori tako da je teško možemo uporediti sa nekim prethodnim rezultatom’’, saopštio je Mandić.

Lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić kazao je da je ponosan zbog svega što je ta stranka uradila tokom predizborne kampanje, navodeći da su njeni članovi bili potpuno fokusirani na period poslije parlamentarnih izbora.

On je, nakon glasanja u Budvi, rekao da jedino želi da „ova kiša i ovi oblaci iznad Crne Gore, koji nisu samo danas, nego su već u dužem periodu, što prije nestanu“.

Inače, tokom cijelog današnjeg dana, na biralištima je registrovana manja izlaznost nego na prethodnim izborima u Crnoj Gori. Ozbiljnijih nepravilnosti nije bilo, a zloupotreba državnih resursa koja je karakterisala inače mirnu kampanju, zabilježena je i danas, kada je predsjednik DPS na biralište došao sa porodicom, službenim automobilom koje pripada premijeru Crne Gore.
XS
SM
MD
LG