Linkovi

Otvoren 47. Sajam automobila u Beogradu


U Beogradu je danas otvoren 47. Međunarodni salon automobila, na kome će narednih dana oko 500 izlagača imati težak posao da u uslovima svetske ekonomske krize pronađu kupce. Posetilaca je vidno manje nego proteklih godina, popusti za kupovinu kola idu i do 20 odsto, ali prodavci sami priznaju da će biti jako teško ponoviti rezultate prodaja iz ranijih godina.

Na ovogodišnjem beogradskom sajmu automobila nije se pojavila nova zvezda iz Kragujevca – domaći Punto, a kako je rekao premijer Mirko Cvetković, koji je svečano otvorio sajam, kriza u Srbiji se najviše oseća u sektorima povezanim sa autoindustrijom. Prema rečima premijera, subvencionirani krediti su naišli na veliko interesovanje javnosti, što je dovelo do povećane tražnje. A oni koji su već dobili kredite, ne bi trebalo da imaju problema sa vraćanjem – bar iz dva razloga:

“Prvi razlog je što je ipak uspela da se ostvari neka stabilnost kursa i ljudi mogu da računaju na to da neće biti drastičnih razlika. To pogotovu posle dogovora sa MMF-om, koji će značajnim sredstvima podržati naše devizne rezerve. A drugi su iznosi o kojima se govori i koji u ovom trenutnom paketu nisu toliko drastični da bi ugrozili one koji kupuju automobile”, rekao je premijer Cvetković.

Iako je svetska kriza najviše pogodila autoindustriju, u kojoj je širom sveta zaposleno oko 50 miliona ljudi, podsticajne mere mnogih vlada dovele su pozitivnih rezultata u prodaji:

“Mi verujemo da stavljanje automobilske industrije na put oporavka predstavlja pre investiciju nego trošak. Da je autoindustrija država, a ne samo jedna industrijska grana, ona bi zauzela sedmo mesto na među-narodnoj ekonomskoj sceni i bila bi pozivana na samite G-8”, izjavio je Karlo Sinćeri, predsednik Skupštine Međunarodne organizacije proizvođača automobile.

Ovo pojavljivanje premijera u javnosti nije moglo da prođe bez pitanja o jučerašnjim merama donetim u dogovoru sa MMF-om. Kako je objasnio Cvetković, uvođenje dodatnog poreza na zarade neće ni malo uticati na najsiromašnije slojeve. Svi koji primaju do 17.000 dinara imaće ubuduće čak i malo veća primanja. Onima sa primanjima oko prosečne plate od 36.000 dinara taj porez će biti gotovo simboličan, dok će najveći teret novog poreza podneti bogatiji slojevi građana, rekao je premijer.

XS
SM
MD
LG