Linkovi

SAD i Japan u pripravnosti pred lansiranje severnokorejskog satelita


Japan i SAD pripremaju svoje sisteme za zaustavljanje projektila kao odgovor na planirano lansiranje eksperimentalnog satelita Severne Koreje u periodu između 4. i 8. aprila.

Japanski ministar odbrane, Jasukazu Hamada izdao je naređenje da se obore svi potencijalno opasni otpaci koji bi mogli da padnu na teritoriju Japana tokom lansiranja. Zvaničnici su saopštili da Japan planira da premesti nekoliko projektila zemlja-vazduh na severnu obalu, i da postavi dve rakete voda-vazduh u obližnjim vodama.

Mediji objavljuju da je američka mornarica uputila ratne brodove sa tzv. Edžis - radarskim sistemom koji može da prati i uništi projektile.

Sjedinjene države, Japan i Južna Koreja optužuju Severnu Koreju da koristi lansiranje satelita kako bi testirala sposobnosti svojih balističkih raketa. Rusija se u petak pridružila zemljama koje osuđuju ovaj potez Severne Koreje rekavši da je s obzirom na napetu situaciju u severoistočnoj Aziji, možda najpametnije da se - naši partneri u Severnoj Koreji uzdrže od lansiranja satelita. Ruski apel znači da su sada svi sagovornici Severne Koreje u programu pomoći za razoružanje, osim Kine, pozvali Pjongjang da odustane od plana za lansiranje.

Bela kuća je upozorila lidere Severne Koreje da bi sprovođenje tog plana prekršilo rezoluciju 1718 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja je doneta 2006. godine, a kojom se toj zemlji zabranjuju bilo kakve aktivnosti koje imaju veze sa balističkim raketama.

Specijalni izaslanici Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih država će se u petak sastati u Vašingtonu kako bi razmotrili dalje korake u vezi sa ovim.

Severnokorejska balistička raketa Tepodong-2 najverovatnije može da dosegne do severozapadne američke države Aljaske.

XS
SM
MD
LG