Linkovi

EU: Češko predsedništvo će obaviti svoju ulogu kao što je planirano


Usred mandata predsedavanja Evropskom unijom, Češka Republika se suočila sa krizom vlade. Izglasano nepoverenje dovodi u pitanje nastavak posla češkog predsedništva, kao i deo agende koji najviše interesuje Zapadni Balkan - proširenje i podsticaj državama regiona da se kreću brže putem integracije. Medjutim, češki i evropski zvaničnici ističu da će predsedništvo svoju ulogu dovršiti kao što je planirano.

Izglasavanje nepoverenja češkoj vladi koja do juna predsedava EU, za zvanični Brisel je došlo kao hladan tuš. Još uvek neizvesna sudbina Lisabonskog sporazuma, postala je još maglovitija. Češki evro-skeptici bi sadašnju situaciju mogli da upotrebe u svoju korist, plaše se evropski zvaničnici. To bi konkretno značilo da ni za očekivano proširenje na Zapadni Balkan, kada se za njega steknu uslovi, ne bi bilo institucionalnog okvira, kakav daje Lisabonski sporazum.

Evo šta o tome kaže predsednik Evropskog parlamenta, Hans-Gert Petering:

"Želeo bih da ohrabrim češko predsedništvo EU da osigura da se u njihovoj zemlji, kao i u ostalim državama gde je obavljena ratifikacija Lisabona, nastavi u tom pravcu. Na ovom sporazumu radimo deset godina, od odluka iz Nice o reformi EU i želimo da preduzmemo i te poslednje teške korake kako bi Lisabonski sporazum, nadamo se, stupio na snagu 2010. Godine. Taj sporazum nam je svima potreban da bismo imali više demokratije, više mogućnosti da delujemo u okviru EU i više transparentnosti".

"Ova situacija se neće odraziti na naše predsedavanje i nadam se da ćemo naš mandat završiti uspešno," rekao je predsednik češke vlade i predsjedavajući EU, Mirek Topolanek.

"Češko predsedništvo ima punu legitimnost”, ističe evropski komesar za proširenje Oli Ren. “Čak i pored glasanja u češkom parlamentu prema pravilu, predsedništvo EU čine oni koji su, prema nacionalnom ustavu, puni predstavnici nacionalnih vlasti. Verujem da nacionalni ustavni zakon dopušta da češko predsedništvo nastavi sa svojim poslom, jednako efikasno kao što je to bio slučaj do danas. Konačno, na Češkoj Republici je da u demokratskom procesu reši unutrašnja politička pitanja i dileme. Evropska komisija je uverena da će to biti ućinjeno na način koji će osigurati punu funkcionalnost evropskog predsedavanja".

U Briselu naglašavaju da, kada je reč o sudbini proširenja, neznatnu ulogu ima to ko je u fotelji rotirajućeg predsednika. Ipak, ukazuje se da je značajnije je da države Zapadnog Balkana, kojima je, naglašava se, jedinima, Unija obećala integraciju, učine sve kako bi došle do tačke kada je pridruženje naredni logičan korak.

XS
SM
MD
LG