Linkovi

Sitilidis: Ekonomija i Avganistan glavne teme Obamine prve posete Evropi


Šta može da se očekuje od prve posete Braka Obame Evropi u svojstvu predsednika Sjedinjenih Država i njegovom učešću na samitu Grupe 20 u Londonu? Za "Glas Amerike" o tome govori saradnik vašingtonskog Instituta Vudro Vilson, Džon Sitilidis.

Sitilidis: “Jasno je da će samit zemalja G-20 biti fokusiran na sada najvažnije pitanje - medjunarodnu finansijsku krizu. Naravno, idealno rešenje bi bilo usaglašeno reagovanje zapadnih finansijskih institucija, mada se u novije vreme uočavaju razlike u gledištima izmedju Obamine administracije i Evropske banke, koja se daleko manje usredsređuje na stimulativna ulaganja i više se zalaže za to da banke same rešavaju svoje probleme u skladu sa slobodnim tržištem. To je suprotno konceptu Obamine administracije, koja danonoćno saradjuje sa Federalnim rezervama u masovnoj infuziji novca, radi reorganizacije američkih bankarskih i finansijskih institucija. Znači, prvo i najglavnije pitanje će biti kako zaustaviti recesiju, kako stabilizovati ekonomsku situaciju i obnoviti finansijske institucije na obe strane Atlantika, pa i globalno, i okončati recesiju. S druge strane, Rusija - kao članica Grupe 20 – zalaže se za preispitivanje svojih odnosa sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom, računajući na energetsku zavisnost Evrope i spremnost predsednika Obame da ublaži ruske strepnje u pogledu američkih raketnih ambicija u istočnoj Evropi i moguću saradnju Moskve u pogledu iranskog nuklearnog programa”.

Glas Amerike: Tokom Obamine posete Evropi biće reči i o NATO-u?

Sitilidis: “Samit NATO-a će uglavnom biti usredsređen na Avganistan, odnosno mogućnosti Zapadne alijanse da obnovi vojne operacije visokog kalibra protiv Talibana i Al Kaide i pronalaženje formule za stabilizaciju Avganistana, ne samo vojnu, nego i političku i ekonomsku. Drugim rečima — razgovaraće se o budućnosti Avganistana, zemlje koja neme prirodne resurse kao recimo Irak, sem možda opijuma, koji međutim nije baš najpoželjniji izvozni artikal”.

Glas Amerike: Predsednik Obama planira da se sastane sa liderima Evropske unije u Pragu i da poseti Tursku. Kakvu važnost pridajete toj poseti?

Sitiilidis: “Turska je veoma važna za Sjedinjene Države i Zapad. U neposrednoj budućnosti, veliki broj američkih vojnika će biti povučen iz Iraka - njihova oprema, povlačenje i snabdevanje će se odvijati preko Turske. S obzirom da je američka baza u Kirgistanu zatvorena i time onemogućeno snabdevanje vojnika u Avganistanu, Sjedinjene Države će se okrenuti ka Turskoj, posebno u pogledu korišćenja njenog vazdušnog prostora i podrške koalicionim i američkim snagama u Avganistanu. Tursko potencijalno partnerstvo u rešavanju iranskog nuklearnog programa je takodje važno za Vašington, kao i moguća obnova posredničke uloge Ankare u izraelsko-sirijskim razgovorima. Pored toga, Turska je sekularna islamska zemlja, članica NATO-a i želi da se priključi Evropskoj uniji. Sve su to razlozi zbog kojih Obama želi da održi bliske odnose sa Turskom i pokaže da islam i demokratija mogu uspešno da koegizistiraju”.

XS
SM
MD
LG