Linkovi

Klinton: SAD snose deo krivice za rat narko-kartela u Meksiku


Američka državna sekretarka Hilari Klinton danas završava dvodnevnu posetu Meksiku, gde je priznala da Sjedinjene Države snose deo krivice za tamošnji nasilni rat narko-kartela.

Klinton je danas u Meksiko Sitiju rekla novinarima da Sjedinjene Države pothranjuju rat moćnih narko-kartela u Meksiku, zato što ne uspevaju da zaustave, kako se izrazila, "neutoljivu" potražnju za narkoticima. Ona je takodje rekla da Sjedinjene Države nisu uspele da zaustave priliv krijumčarenog oružja, koje koriste bande meksičkih narko-kartela.

Šefica američke diplomatije pohvalila je nastojanja meksičkog predsednika Felipea Kalderona da se bori protiv kartela. Ona je takođe rekla da će Sjedinjene Države dati Meksiku preko 80 miliona dolara da kupi helikoptere tipa "Blekhok" za suzbijanje nasilja medju narko-kartelima.

Državna sekretarka je danas doputovala u industrijski grad Monterej, gde će se, prema očekivanjima, fokusirati na meksičke visoko-tehnološke kompanije i istraživanja u oblasti obnovljive energije.

XS
SM
MD
LG