Linkovi

Rusija obustavila međudržavne razgovore sa Ukrajinom


Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je u znak protesta protiv energetskog sporazuma koji je Evropska Unija u ponedeljak sklopila sa Ukrajinom, a koji, kako tvrdi Moskva, ignoriše ruske interese, odložio međudržavne razgovore sa Ukrajinom.

Ruski lider smatra da sporazum kojim se predviđa poboljšanje organizacije rukovodstva i kapaciteta ukrajinskih dotrajalih gasovoda otvara "mnoga pitanja" i da razgovori Moskve i Kijeva ostaju zamrznuti dok Rusija ne prouči detalje sporazuma.

U međuvremenu, ukrajinska premijerka Julija Timošenko izjavila je u Kijevu da pogodba koja je potpisana u Briselu nije usmerena protiv Rusije i dodala da Moskva može da učestvuje i investira u projekte za modernizaciju i rekonstrukciju.

Međutim, ruski premijer Vladimir Putin nazvao je evropsko-ukrajinski dogovor "nepromišljenim i neprofesionalnim" i rekao da je kao glavni snabdevač Evrope gasom, Rusija trebalo da bude konsultovana pre potpisivanja sporazuma.

Jučerašnji dogovor postignut je dva meseca pošto je Rusija nakon novčanog spora sa Ukrajinom, ponovo počela sa distribucijom prirodnog gasa Ukrajini i zapadnoj Evropi. Prekid ruske isporuke gasa ostavio je milione Evropljana bez grejanja usred zime, što je Evropsku uniju navelo da preispita pouzdanost Rusije kao energetskog snabdevača.

XS
SM
MD
LG