Linkovi

Severna Koreja će lansirati satelit; UN preti sankcijama


Severna Koreja upozorila je da bi u slučaju da joj Ujedinjene nacije uvedu sankcije zbog lansiranja eksperimentalnog satelita u periodu između 4. i 8. aprila, prekinula šestostrane razgovore o razoružanju, jer kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje, Pjongjang bi takve kaznene mere shvatio kao kršenje sporazuma o razoružanju za pomoć, koji je 2007. potpisao sa još 5 zemalja.

SAD, Japan i Južna Koreja optužuju Severnu Koreju da planira da iskoristi lansiranje satelita za testiranje svoje dugometne rakete. Japan i Južna Koreja su zapretile Severu da će se ukoliko ne odustane od lansiranja satelita, suočiti sa ozbiljnom reakcijom međunarodne zajednice.

Visoki komandant američke vojske je u obraćanju Kongresu prošle nedelje, rekao da SAD najverovatnije imaju mogućnost da obore severnokorejsku raketu ukoliko ona bude predstavljala pretnju za američku teritoriju.

Kina je izrazila zabrinutost zbog sve veće nestabilnosti na korejskom poluostrvu, a portparol ministarstva spoljnih poslova Ćin Gang pozvao je sve umešane strane da izbegnu akcije koje će dodatno komplikovati situaciju.

Šef nuklearnog pregovaračkog tima Južne Koreje, Vi Sung-Lak će danas i sutra u Kini razgovarati sa kineskim zamenikom spoljnih poslova Vu Daveijem o najnovijem razvoju događaja, posle čega će doputovati u Vašington na dodatne konsultacije.

Japanske novinske agencije javljaju da će japanski ministri spoljnih poslova i odbrane sa kineskim kolegama razgovarati o spornom lansiranju satelita u Tokiju u petak.

XS
SM
MD
LG