Linkovi

Savet bezbednosti UN raspravljao o Kosovu


Predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šef UNMIKa, Lamberto Zanijer, podneo je na današnjoj sednici saveta bezbednosti, u Njujorku, izveštaj o radu UNMIKa. Zanijer je rekao da je Kosovo napravilo neke krupne korake napred, ali da je još mnogo toga ostalo da se uradi.

„Uopšteno govoreći, drago mi je što mogu da izvestim da je situacija na Kosovu i dalje suštinski stabilna, uprkos potencijalnim nestabilnostima koje su unosili događaji u proteklom kvartalu. Ipak, etničke napetosti i dalje postoje u nekoliko tradicionalnih žarišta. Poslednjih nedelja došlo je do uznemirujuće eskalacije incidenata uz upotrebu vatrenog oružja i eksploziv. Srećom, to je dovelo samo do materijalne štete, ali ima razloga za ozbiljnu zabrinutost," rekao je Lamberto Zanijer.

Zanijer je dodao da je Euleks preuzeo svoje dužnosti u oblastima u kojima je uspostavljena vladavina zakona i da je primopredaja policijskih dužnosti između Euleks i UNMIKa širom Kosova protekla glatko i efikasno.

Reagujući na izveštaj šefa UNMIKa, predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da Srbija želi da nastavi saradnju sa Euleksom i UNMIKom.

„Republika Srbija je spremna da u potpunosti sarađuje sa misijom Euleksa na teritoriji naše pokrajine, pošto j njena misija pod okriljem UN potvrđena. Euleks je dobrodošao na Kosovo i metohiju. Želim da ponovim da je za nas od izuzetnog značaja da UNMIK nastavi svoj posao, da bude u punoj meri prisutan na teritoriji Kosova uz nesmanjeno finansiranje misije, jer bez UNMIKa nije moguće u potpunosti ispuniti odredbe rezolucije 1244, niti Plan od 6 tačaka Ban Ki Muna," rekao je predsednik Srbije.

Međutim, govoreći o bezbednosti na Kosovu, Tadić je rekao da je srpski živalj i dalje ugrožen i živi u teškim uslovima.

„Svima je danas jasno da na Kosovu, 13 meseci posle jednostranog proglašenja nezavosnosti, nema države. Zaštita ljudskih prava je nedovoljna, o čemu očigledno svedoči minimalan broj Srba koji su se vratili na Kosovo. Srbija, kao i brojne zemlje EU, ima izuzetnih problema zbog aktivnosti albanske mafije na Kosovu, koja se bavi švercom narkotika kao i trgovinom ljudima i oružjem," rekao je Tadić.

Posle predsednika Tadića govorio ministar inostranih poslova Kosova, Skender Hiseni, koji je izneo tvrdnju da vlada Kosova nastoji da poboljša uslove u područjima naseljenim manjinama, posebno u onima u kojima žive Srbi. On je optužio Srbiju da joj u tome ne pomaže ni na koji način.

„Srbija aktivno radi na sprečavanju srpskih građana Kosova da sarađuju sa institucijama koje nastoje da zaštite njihova prava, pomognu im da reše svoje probleme i unaprede njihove živote. Srpska vlada podržava ilegalne paralelne strukture koje koriste naše srpske građane, ali nikada ne daju odgovarajuću pomoć ili bilo kakva rešenja za njihove probleme," rekao je Hiseni.

On je takođe ustvrdio da vlada Kosova neprekidno radi na izgradnji institucija, na rešavanju mnogih problema u oblasti ekonomije i pravosuđa i da se bori protiv kriminala i korupcije.

Predstavnik Ruske federacije, Vitalij Čurkin, rekao je da Hisenijevo izlaganje nije bilo objektivno jer pokušava da okrivi Beograd za sve probleme sa kojima se Kosovo suočava.

„Jasno je da izvlačenje ove pokrajine iz stanja socioekonomskog kolapsa nije lako. Ali stanje kvazi-države samo je uvećalo te probleme. Nezaposlenost raste, ekonomski indikatori stagniraju, a unutrašnje integracione veze su pokidane. Društvena sfera je u rasulu. Ali zato cveta bezakonje i kriminal. Borba za prevlast dovela je do sukoba klanova i radikalni elementi ponovo dižu glave," rekao je ruski ambasador.

Američka predstavnica u Ujedinjenim nacijama, Rozmari Di Karlo, izjavila je da Sjedinjene Države sa žaljenjem konstatuju da Srbija i dalje podržava paralelne strukture na Kosovu. Međutim ona je primetila da je u zapadnom Balkanu došlo do dubokih promena u poslednjih 10 godina, kako se zemlje tog regiona sve više približavaju zauzimanju svog mesta u evroatlantskoj zajednici.

"
Predstavnica SAD u UN, Rozmari Di Karlo
U tom smislu, želimo da pohvalimo predsednika Tadića zbog napretka koji je Srbija ostvarila u sprovođenju reformi i uklanjanju prepreka na njenom putu ka Evropskoj uniji. SAD podržavaju težnje Srbije ka evropskoj budućnosti i nude svoju neprestanu pomoć u tom smislu. Znamo da se Kosovo još suočava sa mnogim izazovima i da je tom regionu još potrebna naša pomoć. Stabilnost na jugoistoku Evrope je visoki prioritet za Sjedinjene Države. Nastavićemo da radimo sa Kosovom, Srbijom i drugim zemljama u regionu na promovisanju trajnog mira i prosperiteta i poboljšanju njihovih izgleda za učlanjenje u evroatlantske strukture," rekla je američka predstavnica u UN, Rozmari di Karlo.

Pored različitih stavova prema mandatu misije Ujedinjenih nacija na Kosovu, ambasadori u Ujedinjenim nacijama su na današnjoj sednici izrazili i suprostavljene stavove prema bombardovanju Srbije - pre deset godina.

Predstavnica Velike Britanije Karen Pirs izrazila je neslaganje s predsednikom Srbije Borisom Tadićem koji je prethodno rekao da su Srbi pre deset godina kažnjeni bombardovanjem, a kosovski Albanci sada nagrađeni priznanjem nezavisnosti Kosova. Akcija NATO-a je bila intervencija da se spreči velika humanitarna katastrofa na Kosovu, rekla je ona, dodajući da je Srbija ignorisala nekoliko rezolucija Saveta bezbednosti da pregovara i prekine represiju na Kosovu.

Reagujući na njene reči, ruski predstavnik je rekao da je njen stav jednostran i da ništa nije rečeno o aktivnostima Oslobodilačke vojske Kosova. Navodeći da su u vazdušnim napadima NATO-a uglavnom gađani civilni ciljevi, Čurkin je istakao je da je ta akcija uzdrmala stabilnost međunarodnog prava i pomogla albanski separatizam na Kosovu.

XS
SM
MD
LG