Linkovi

Saradnja Srbije i Hrvatske izuzetno značajna za stabilnost regiona


Saradnja Srbije i Hrvatske je izuzetno značajna za stabilnost čitavog regiona – jedan je od osnovnih stavova koji su izneti tokom današnjeg boravka premijera Hrvatske Ive Sanadera Beogradu. Predstavnici dve zemlje potpisali su dva protokola - o saradnji u oblasti evropskih integracija i o saradnji u oblasti jezika i književnosti. Nagoveštena je mogućost saradnje u oblasti energetike, postavljeno pitanje teškoća koje srpski privednici imaju u Hrvatskoj, a teška pitanja koja remete odnose dve zemlje ostavljena su ovoga puta po strani.

Premijer Hrvatske Ivo Sanader završio je današnju posetu Beogradu susretom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. posle razgovora Tadić i Sanader su izjavili – dve će zemlje nastaviti da rešavaju otvorena pitanja i zajednički rade na procesu evropskih intergracija.

Međutim, kako je rekao Tadić, nije postignut zajednički stav oko pitanja hrvatske tužbe i srpske protivtužbe pred Međunarodnim sudom pravde za genocid, kao i oko Hrvatskog priznanja Kosova, koje je, po rečima Tadića, izuzetno teško palo u Srbiji:

“Kao što vidimo u regionu sve zemlje, uključujući u Hrvatsku vode računa o očuvanju vlastitog integriteta, uključujući i zemlje koje su članice EU. Tako ni Srbija ne odustaje od svojih legitimnih nacionalnih i državnih prava kada je u pitanju Kosovo i Metohija.”

I pored svega, kako je rekao Tadić, dve zemlje moraju da nastave saradnju, a premijer Hrvatske Ivo Sanader je poručio da u vreme svetske ekonomske krize dve države treba zajednički da nastupaju, kao i da će Hrvatska podržati proces evrointegracija Srbije.

“Ne želimo uzalud trošiti dragoceno vreme. Imamo toliko važnih tema od zajedničkog interesa, posebno u vremenima globalne ekonomske i finansijske krize, u kojima možemo pomoći jedni drugima i zajedničkim nastupom ojačati poziciju i Hrvatske i Srbije i na finansijskom i na ekonomskom tržištu i Evrope i sveta.”

Tokom dana Sanader se dva puta sastao sa srpskim kolegom Mirkom Cvetkovićem. Dva premijera su se takođe složila da postoje teška pitanja u odnosima dve zemlje, ali i da Srbija i Hrvatska treba da sarađuju u oblasti energetike i rešavaju probleme izbleglih i povratnika. Ne treba zaboraviti nedavnu prošlost, ali ni živeti u njoj, rekao je hrvatski premijer i dodao da će Srbija imati punu podršku Hrvatske na putu evroatlantskih integracija.

“Hrvatska se neće ponašati kao što se ponaša Slovenija. Hrvatska će sutra, kao članica NATO-a, i kao zemlja koja je vrlo blizu ulasku u EU, davati punu potporu našim susedima. Jer mi držimo da što je susedu bolje, to je i nama bolje. I ja to iskreno mislim i za to ću se iskreno zauzimati. Mi smo bili na stanovištu da je potrebno da se otvore pitanja koja je moguće rešiti i da se malo pogleda i u budućnost. A da se ova pitanja i dalje drže i rešavaju na način kako budućnost bude dolazila.”

Tokom boravka u Beogradu hrvatski premijer se sastao i sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović, kao i sa predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji. Na kraju Sanader je rekao i da prihvaćen njegov poziv premijeru Srbije da se u Zagrebu uskoro nastave razgovori.

XS
SM
MD
LG