Linkovi

Eksperti: EU ne ulaže dovoljno napora u rešavanje krize


Evropljani su složni oko toga da treba podržati oporavak posrnulih ekonomija, složni su čak oko toga da se dvostruko više od planiranih sredstava treba staviti na raspolaganje fondu za hitne finansijske injekcije. Oglušili su se, međutim, o pozive iz Vašingtona i ekonomskih eksperata da ulažu više.

Martovski samit evropskih lidera je došao i prošao, a da niko ne zna da li je uspio da odgovori na, za Evropljane u ovom trenutku sudbinski važno pitanje: kako iz krize. Fond za one koji su najviše pogođeni, a to su, novopridošle članice unije sa evropskog istoka, udvostručen je i sada iznosi 50 milijardi eura. Osnažen je Međunarodni monetarni fond, a pet milijardi će biti usmjereno u energetske projekte, među kojima su i obnovljivi izvori energije.

Međutim, sve zajedno je još uvijek manje od polovine onoga što su u smirivanje krize uložili Amerikanci, za koje dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, profesor Pol Krugman, kaže da ulažu nedovoljno.

"Amerika ne čini dovoljno kako bi pobijedila krizu, a Evropa čak manje od pola od toga. Suočavamo se sa opadanjem bruto nacionalnog dohotka u Evropi, padom koji je čak veći nego onaj u Americi. Finansijska podrška je manja i manje je akcije Evropske centralne banke nego što je to slučaj sa američkim finansijskim vlastima".

"Vjerujemo da je podrška u finansijskim isplatama ono što je trenutno najkorisnije za evropske članice kojima pomoć treba. Zato sam obavijestio Vijeće o trenutnom stanju. Sa onim čime trenutno raspolaže Komisija, imamo dovoljno za sve skore potrebe", kazao je predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo.

Ovim, priča o mjerama na suzbijanju krize teško da je završena. Slijedi početkom aprila poseban G-20 samit u Londonu, a na inicijativu češkog predsjedništva u maju će u Pragu biti organizovan poseban susret evropskih lidera samo o ovim gorićim pitanjima.


XS
SM
MD
LG