Linkovi

Prvi aktuelni američki predsednik u večernjem tok-šou programu


Prvi put otkako je preuzeo funkciju, predsednik Barak Obama obišao je Kaliforniju, koja se ubraja u jednu od država najteže pogođenih trenutnom ekonomskom recesijom. Posetu je završio juče, pojavljivanjem ma TV mreži NBC u večernjem šou Džeja Lenoa, što je ujedno prvi put da aktuelni predsednik gostuje u takvoj vrsti zabavne emisije.

Američki predsednik Barak Obama završio je svoju turneju po Kaliforniji gde je išao da predstavi ekonomske planove za koje misli da će najzad pokrenuti ekonomiju. Predsednik je govorio o obrazovanju i “zelenim” poslovima, a dvodnevnu posetu je završio gostovanjem u šou Džeja Lenoa na TV mreži NBC. Od laganijih tema, razgovor je vrlo brzo prešao na najnovi finansijski skandal u osiguravajućoj kompaniji AIG.

“Svi ti ugovori su bili sastavljeni mnogo pre nego što sam ja postao predsednik, ali ja sam taj koji je odgovoran za rešenje problema”,
rekao je Obama.

Za to vreme u Vašingtonu, Kongres SAD je pokušao da povrati deo novčanih bonusa koji su podeljeni direktorima AIG-a i tako ublaži gnev miliona Amerikanaca. Predstavnički dom je velikom većinom – 328 za i 93 protiv - glasao za predlog zakona da se na novčani bonus svih zaposlenih koji zarađuju preko 250 hiljada dolara godišnje i koji rade u kompanijama kojima je dodeljena federalna pomoć, oporezuje na 90 odsto.

Članovi obe partije su kritikovali Sekretara za finansije, Timotija Gajtnera koji je gostujući na TV mreži CNN priznao da su za rupu u zakonu koju su direktori iskoristili da bi sebi dodelili velike novčane bonuse, odgovorni zaposleni u njegovom ministarstvu. Naime, odredbom koja je dodata na prošlomesečni federalni stimulativni plan ugovori zaposlenih koji su potpisani prošle godine izuzeti su od novih ograničenja na primanja.

“Izrazili smo zabrinutost oko ove konkretne verzije, jer smo želeli da budemo sigurni da će biti dovoljno jaka da odoli pravnim sporovima”, rekao je Gajtner.

Ogorčenje oko isplaćenih novčanih bonusa je bilo jedinstveno, ali su republikanci i demokrate ubrzo počeli da krive jedni druge za trenutnu situaciju sa AIG.

“Demokrate u Kongresu i administracija su dozvolili ove bonuse”, rekao je Majk Pens, republikanski kongresmen iz Indijane, dok mu je demokrata Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma odgovorila:

“Kompenzacije direktora su bili potpuno zaštićene za vreme Bušove administracije, tako da mi sada čistimo iza njih”.


Način na koji će firme ubuduće trošiti novac od pomoći koju im je dodelila federalna vlada je na vrhu liste prioriteta predsednika Obame, koji će danas o teme treba da razgovara sa guvernerima nekoliko saveznih država.

XS
SM
MD
LG