Linkovi

Gejts: Vojnici kući po završetku vojnog roka


Američki vojnici više neće biti primorani da ostanu u službi i posle završetka vojnog roka, najavio je sekretar za odbranu SAD, Robert Gejts ali i upozorio da zadržavanje vojnika neće biti potpuno eliminisano.

Praksa da se vojnicima produžava vojni rok služila je da se održi broj američkih trupa u Iraku i Avganistanu, ali je često kritikovana jer porodicama vojnika nanosi veliku bol. Takva politika, poznatija kao "stop gubicima", pogađa čak 13 hiljada vojnika, uključujući najmanje 7 hiljada aktivnih, više od 4 hiljade pripadnika nacionalne garde i preko 1,400 rezervista, a kritičari je nazivaju "regrutacijom na mala vrata".

Gejts je rekao da se Pentagon nada da će do 2010. smanjiti broj vojnika koji služe vojni rok i posle njegovog završetka za polovinu, a da će do kraja 2011. ta praksa biti potpuno prekinuta, osim u slučaju specijalaca koji su neophodni u slučaju neočekivanih okolnosti.

Američki sekretar za odbranu je rekao i da će plate vojnika koji su pogođeni programom "stop gubicima" biti za 500 dolara veće, što će se primeniti retroaktivno na njihova primanja od oktobra prošle godine.

XS
SM
MD
LG