Linkovi

Osama bin Laden poziva Somalijce na pobunu


Lider terorističke organizacije al-Kaida, Osama bin Laden pozvao je Somalijce da svrgnu svog novog predsednika, Šeika Šarifa Ahmeda sa vlasti, obraćajući im se u snimljenoj poruci pod nazivom "Borite se šampioni Somalije".

Predsednika Ahmeda "plaćaju neprijatelji" al- Kaide, rekao je bin Laden u poruci koja traje 11 i po minuta, a koja je u četvrtak postavljena na vebsajtove ekstremističkih organizacija povezanih sa al-Kaidom.

Predsednik Somalije, umereni islamista, izabran je u januaru posle mirovnog dogovora prethodne vlade i islamističkih opozicionih grupa. Njegova vlada planira da postavi islamističke zakone kao temelje somalijskog pravnog sistema kako bi umirila ekstremne islamiste, koji se još uvek bore protiv aktuelne vlasti. Somalijski političar, Mohamed Amin Osman je za Glas Amerike rekao da bi bin Ladenov poziv na svrgavanje predsednika mogao da razgnevi mnoge Somalijce umorne od rata.

Pobunjeničke grupe kao što je al-Šabab, koja se više od dve godine bori sa vlastima, kontrolišu većinu područja južne i centralne Somalije. Lideri al-Šababa ne priznaju novog predsednika i nastavljaju obračune sa vladinim snagama i mirovnim vojnicima Afričke unije.

Politička situacija u Somaliji je nestabilna još od 1991. godine kada je posle državnog udara, predsednik Mohamed Sijad Bare svrgnut sa vlasti.

XS
SM
MD
LG