Linkovi

Obama pozvao Kongres da usvoji novi predlog budžeta


Predsjednik Barak Obama pozvao je protivnike novog prijedloga budžeta, vrijednog 3 hiljade 600 milijardi dolara, da ponude konstruktivne alternative, naglašavajući da su zemlji, umjesto političkih prepirki, potrebne dobre ideje. Obama je to saopštio u Bijeloj kući, nakon susreta sa Demokratama koje se nalaze na čelu odbora za budžet u Senatu i Predstavničkom domu.

Predsjednik Obama se u Bijeloj kući osvrnuo na primjedbe da su njegovi planovi preambiciozni, s obzirom na to da je obećao da će izvući zemlju iz ekonomske krize i istovremeno ulagati u obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i energiju. Obama je naglasio da će se hitno preduzimanje akcije isplatiti u budućnosti.

"Izazovi sa kojima se suočavamo su preveliki da bi se ignorisali. Troškovi zdravstvene zaštite su previsoki da bi se ignorisali. Zavisnost od nafte je previše opasna da bi se ignorisala. Problemi u obrazovanju postaju preveliki da bi se ignorisali. Odlaganje rješavanja tih problema još četiri ili osam godina bi značilo nastavak istih neodgovornih akcija koje su nas dovele do ove situacije".

Predsjednik je apelovao na Kongres da usvoji predloženi budžet.

"Zbog veličine izazova sa kojima se trenutno součavamo, ne treba nam političko taktiziranje u Vašingtonu, već više dobrih ideja. Ako postoje članovi Kongresa koji se protive određenim mjerama ili prijedlozima u budžetu, pozivam ih da budu spremni i voljni da predlože konstruktivna, alternativna rješenja".

U Vašingtonu i širom zemlje u međuvremenu se ne stišavaju oštre reakcije zbog isplaćivanja 165 miliona dolara bonusa direktorima osiguravajuće kompanije AIG, koja bilježi rekordne gubitke i prima pomoć od vlade. Prije samo dvije sedmice odobreno je dodatnih 30 milijadi dolara poreskih obveznika za tu kompaniju.

Predsjednikov portparol je kazao da su uvjereni da znaju kako se troši svaki peni u AIG-u. Jasno je da nisu znali o čemu govore”, kazao je lider republikanske manjine u Predstavničkom domu, Džon Bejner.

Tri od četiri paketa pomoći je međutim odobrila Bušova administracija.

Predstavnici federalnih rezervi su došli kod nas u septembru i objavili- ne zatražili ili se konsultovali- objavili da će pozajmiti 80 milijardi dolara AIG-u”, naglasio je predsjedavajući Odbora za bankarstvo u Predstavničkom domu, Barni Frenk.

Pojedini su otišli korak dalje u kritikama nekada najveće osiguravajuće kompanije na svijetu. Senator Čarls Gresli je gostujući na jednoj radio stanici čak kazao da bi direktori, koji su primili bonuse, trebalo da zauzmu japanski pristup.

Da urade jednu od dvije stvari: podnesu ostavku ili izvrše samoubistvo”.

Predsjednik Obama i njujorški državni tužilac Endrju Komo obećali su da će učiniti sve kako bi bonusi bili vraćeni, što međutim neće biit lako, s obzirom na to da je njihova isplata garantovana ugovorom.


XS
SM
MD
LG