Linkovi

Predsednik Madagaskara podneo ostavku


Predsednik Madagaskara Mark Ravalomanana objavio je na nacionalnom radiju u utorak da je podneo ostavku i preneo vlast na grupu vojnih lidera koju predvodi admiral ratne mornarice Hipolit Ramaroson.

Opozicioni lider Andri Radžoelina, koji je u proteklih nekoliko nedelja poveo demonstracije protiv aktuelne vlasti i proglasio sebe za novog lidera Madagaskara, za sada nije komentarisao odluku predsednika Ravalomanane.

Vojska, koja stoji iza Radžoeline, u ponedeljak je zauzela predsedničku palatu u glavnom gradu Antananarivu, a lider opozicije je uz pozdrave brojnih pristalica i vojske, u utorak ušao u predsedničke prostorije. Tu su bili i sveštenici koji su taj momenat obeležili prigodnim ceremonijama. Nije poznato gde se trenutno nalazi predsednik Ravalomanana, koji je u ponedeljak, kada je vojska zauzela predsedničku palatu, bio u svojoj rezidenciji na periferiji grada.

Radžoelina je pokrenuo talas demonstracija protiv predsednika Ravalomanane u januaru optužujući ga da je postao diktator. Vojska je postepeno otkazivala poslušnost predsedniku tokom protesta, od kojih su neki prerasli u nasilne i odneli živote više od 100 ljudi. Grupa vojnika je prošle nedelje odbila da posluša naređenje i puca na demonstrante.

Radžoelina je sastavio prelaznu vladu i za premijera postavio Mondžu Roindefa. Međutim, prema ustavu Madagaskara predsednik mora da ima najmanje 40 godina, što je uslov koji Radžoelina ne ispunjava.

Evropska unija je saopštila da neće priznati novog lidera na Madagaskaru ukoliko bude silom preuzeo vlast.

Amerika upozorava da će zaustaviti pomoć Madagaskaru

Portparol Stejt departmenta, Robert Vud upozorio je da bi "vanustavno rešenje" političke krize moglo da rezultira prekidom američke pomoći Madagaskaru i dodao da bi sve strane u toj zemlji trebalo da teže iznalaženju rešenja koje je u skladu sa demokratskim procesom. Vud je takođe osudio potez predsednika Ravalomanane da preda vlast vojnim snagama rekavši da je to nedopustivo i demantovao glasine da se on skriva u američkoj ambasadi.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun je izrazio duboku zabrinutost u vezi sa situacijom na Madagaskaru i pozvao sve strane da omoguće što mirniju tranziciju vlasti.

XS
SM
MD
LG