Linkovi

Pomoć u zamenu za prekid programa obogaćivanja uranijuma


Britanski premijer Gordon Braun ponovo je ponudio međunarodnu pomoć Iranu za izgradnju mirnodopske nuklearne energetske industrije uz uslov da Teheran prekine sa programom obogaćivanja uranijuma.

Premijer Braun je na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji o atomskoj energiji u Londonu, koja je okupila preko 100 predstavnika iz 35 zemalja, u utorak izjavio da je iranski tajni nuklearni program postao "kritična" pretnja u pogledu proliferacije jer vlasti u Teheranu odbijaju da prekinu sa programom obogaćivanja uranijuma. Braun je, međutim, dodao da svetski lideri moraju da pronađu način da pomognu zemljama koje još uvek ne koriste nuklearnu energiju da razviju tu industriju i tako smanje emisije štetnih gasova.

SAD, Britanija i druge zapadne zemlje su u više navrata kritikovale iranski nuklearni program zbog sumnji da Teheran pokušava da se domogne nuklearnog oružja, iako Iran neprestano tvrdi da su njegove nuklearne ambicije isključivo mirnodopske. Međunarodna agencija za atomsku energiju je prošlog meseca objavila da je Teheran uspešno obogatio jednu tonu uranijuma, što je, kako kažu stručnjaci, dovoljan materijal za izgradnju jedne nuklearne bojeve glave.

XS
SM
MD
LG