Linkovi

Evropska unija uslovljava odnose sa Izraelom principom koegzistencije dve države


Evropska unija je saopštila da će njeni odnosi sa Izraelom zavisiti od predanosti jevrejske države rešenju izraelsko-palestinskog konflikta zasnovanom na koegzistenciji dve države.

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana danas je apelovao na novoizabranog izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da sastavi vladu koja će prihvatiti dugoročni cilj nezavisne palestinske države koja će koegzistirati sa Izraelom.

Netanjahuova stranka Likud je u nedelju obezbedila svog prvog koalicionog partnera, ekstremno desničarsku stranku Jisrael Beitenu, koja se zalaže za smanjenje teritorije dostupne Palestincima.

Izraelski mediji izveštavaju da je Jisrael Beitenu obezbedila sebi resor inostranih poslova kao i ministarstva unutrašnje bezbednosti, infrastrukture, turizma i integracije novih imigranata.

U medjuvrmenu, grupa medjunarodnih stručnjaka za ratne zločine apelovala je na Ujedinjene nacije da se pozabave optužbama da su i izraelske snage i palestinski ekstremisti u Pojasu Gaze, tokom nedavnog rata, prekršili medjunarodno pravo.

XS
SM
MD
LG