Linkovi

Eksperti: Crna Gora može da privuče turiste jedinstvenom ponudom


Turistički poslenici i predstavnici crnogorske vlade već duže upozoravaju na moguće posljedice globalne ekonomske krize po turizam u Crnoj Gori. Predstavnici uglednih američkih konsultantskih firmi, koje rade na projektima za razvoj turizma u zemljama širom svijeta, ističu da je za vrijeme trenutne ekonomske krize važno biti konkurentan u pogledu cijena, ali i obratiti pažnju na resurse koji Crnu Goru čine drugačijom od ostalih turističkih destinacija.

Crna Gora je prethodnih godina uspjela da se vrati u kategoriju turističkih destinacija, koje se, kako navode američki mediji, moraju vidjeti. Globalna ekonomska kriza međutim prijeti da značajno uspori vrtoglavi razvoj turizma u Crnoj Gori. Turistički radnici i zvaničnici crnogorske vlade ubrzano razmatraju mjere za ublažavanje posljedica krize, među kojima je i snižavanje cijena smještaja, avio prevoza i usluga. Crna Gora, kada je riječ o cijenama, međutim ima veliki broj konkurenata, ističe Skot Vejn, predsjednik konsultantske firme SW Associates, koja se bavi razvojem turizma na tržištima u usponu.

“Nedavno je objavljeno da su Turska , Grčka i Tunis smanjili cijene za 35 odsto. Tako da će sve teže i teže biti konkurentan u pogledu cijena. Mislim da Crna Gora ima veliki potencijal da bude konkurentna po kvalitetu ponude i prirodnom i kulturnom nasljeđu.”

Snižavanje cijena svakako je važan aspekt borbe protiv krize, ali ne i jedini, smatra Sajmon Džons, potpredsjednik Solimar Internešnala, još jedne istaknute kompanije za razvoj turizma.

Trebalo bi obratiti pažnju na turiste sa regionalnih tržišta, Italije i možda nekih bližih zapadno - evropskih zemalja i privući ih da dođu u Crnu Goru, možda automobilima, a ne avionom. I povezati se ostalim zemljama u regionu, kako bi se privukla ta tržišta.

Da bi na veoma kompetitivnom tržištu, u uslovima ekonomske krize, privukla što više turista, Crna Gora mora takođe da istakne ono po čemu se razlikuje od ostalih turističkih destinacija, ističe Džons

Divlju ljepotu. Mjesta poput Durmitora, kanjona Tare, kao i drugu ponudu koju nećete naći nigdje drugo u svijetu. To su jedinstvene osobenosti koje će stvarno privući turiste da posjete tu destinaciju.“

Isto preporučuje i Skot Vejn.

Treba isticati prednosti zemlje što je više moguće, ono što Crnu Goru značajno razlikuje od drugih, razloge za turiste da dođu, pored plaža koje su najpopularnije.”

Posebnu pažnju, ističe Vejn, trebalo bi obratiti na ekološku održivost i očuvanje prirodnih resursa, koji Crnu Goru čine jedinstvenom destinacijom.

Svjetski ekonomski forum rangirao je Crnu Goru prilično nisko kada je riječ o sprovođenju propisa u pogledu zaštite životne sredine. Ne želite da radite protiv sebe i uništite upravo ono što privlači ljude da dođu u zemlju. Tu ima definitivno prostora za poboljšanje.

„Crna Gora ima nevjerovatne nacionalne parkove, prelijepe predjele. I to je upravo što je razlikuje od drugih i što će privući turiste da ostanu i dođu ponovo“, ističe Sajmon Džons.

Naši sagovornici ističu da ima dosta prostora za dalji razvoj turizma, ne samo u Crnoj Gori, već i u cijelom regonu, navodeći da su izgledi u budućnosti pozitivni.

XS
SM
MD
LG