Linkovi

Rusija želi tešnju komunikaciju sa OPEK-om


Govoreći uz pomoć prevodioca, na sastanku OPEK-a u Beču, potpredsednik vlade Rusije Igor Sećin rekao je delegatima da Moskva želi da pošalje stalnog predstavnika u tu organizaciju u cilju poboljšanja saradnje:

„Takodje smo diskutovali o pitanju stalnog predstavnika Ruske federacije u sekretarijatu OPEK-a. Verujemo da bi tom inicijtivom bila uspostavljena održiva i brza razmena gledišta izmedju dve strane. Verujemo da je to veoma važno u vreme globalne krize," rekao je Sećin.

Cene nafte su, zbog globalne finansijske krize, pale sa prošlogodišnjeg rekordnog nivoa od gotovo 150 dolara po barelu, na trenutnih oko 40 dolara po barelu.

Nakon sastanka, ministri zemalja članica OPEK-a rekli su da će se zadržati tekući nivo proizvodnje, dogovoren u decembru. Oni takodje ukazuju da će izvršiti pritisak na neke članice koje previše proizvode.

Sećin je dodao da će Rusija ove godine organizovati medjunarodnu konferenciju u Moskvi u cilju diskusija o budućnosti zaliha nafte.

I mada je Sećinovo prisustvo na sastanku signalizovalo novu eru saradnje, analitičari upozoravaju da Rusija želi da zadrži svoju nezavisnost i da verovatno neće postati punopravna članica OPEK-a.

Uprkos padu cene nafte širom sveta, poznati analitičar i trgovac naftom, Stiven Šork, uveren je da će do 2012. godine cene dramatično porasti. On je optužio američkog predsednika Baraka Obamu da ne čini dovoljno da pomogne u stabilizovanju cena nafte:

„Američka administracija je otvoreno neprijateljski raspoložena prema razvoju naftnih i gasnih rezervi u Sjedinjenim Državama. Stoga smo suočeni sa istom situacijom kao 2003. godine, kada smo nakon izlaska iz internet recesije bili suočeni sa porastom potražnje u svim delovima sveta. Iznenada smo shvatili da nemamo dovoljno zaliha nafte i cene su otišle sa 20 na 150 dolara po barelu. Situacija je ista i sada. Kad sva potražnja ponovo bude u opticaju, ovoga puta cene će ponovo skočiti sa 40 na najmanje 150 do 200 dolara," kaže Šork.

Predsednik Obama kaže da njegova administracija nije protiv naftne industrije, ali da želi da se pozabavi alternativnim izvorima energije, u okviru plana da se Sjedinjene Države učine manje zavisnim od nafte iz inostranstva.

Analitičar Šork ne očekuje da će cene nafte porasti znatno ove godine. On ukazuje da ekonomski rast u zemljama poput Kine i Indije verovatno neće pomoći nastojanjima OPEK-a da stabilizuje ili poveća cene nafte.

To gledište deli i OPEK, koji je upozorio da će globalna ekonomska recesija ove godine smanjiti potrošnju nafte za najmanje jedan procenat.


XS
SM
MD
LG