Linkovi

Ministri finansija G20 obećali "sve što je potrebno" za oporavak svetske ekonomije


Ministri finansija i šefovi centralnih banaka Grupe 20 industijalizovanih i zemalja u tranziciji, obećali su da će “učiniti sve što je potrebno” da bi unapredili svetsku ekonomiju u sred globalne recesije.

Britanski ministar finansija Alister Darling izjavio je da su razgovori, koji su od petka popodne vodjeni nadomak Londona, rezultirali širokom saglasnošću svih učesnika o potrebi koncentrisanih napora kako bi se obnovio globalni ekonomski razvoj.

Takodje smo zaključili da smo spremni da preduzmemo sve neophodne korake da bi se obnovio rast privrede, i rešeni smo da to učinimo bez obzira na to koliko je vremena potrebno” naveo je Darling.

Prema njegovim rečima, prioriteti uključuju nove kredite koje će banke moći da daju zahvaljujući infuziji gotovog novca, stvaranje čvršće finansijske regulative, posebno kada je reč o “hedž fondovima”, i borbu protiv protekcionizma otvaranjem trgovine I mogućnosti za investicije.

Ekonomski lideri G-20 takodje su obećali da će povećati finansiranje Medjunarodnog monetarnog fonda, kako bi se pomoglo zemljama najteže pogodjenim recesijom. MMF je već izdvojio kredite u iznosu od više milijardi dolara za pomoć ugroženim ekonomijama. Ministri su takodje pozvali na veća ulaganja u Azijsku banku za razvoj.

Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner kaže da će obećanja članova Grupe 20 obezbediti brži ekonomski oporavak. On je dodao da je postignut širok globalni konsenzus o potrebi da se agresivno reaguje kako bi se obnovio privredni rast. Gajtner je takodje izjavio da je postignut sporazum o okvirnim reformama medjunarodnog finansijskog sistema.

Rizik ne poznaje medjunarodne granice. Moramo da uspostavimo jače kontrolne mehanizme i jasna pravila igre koja bi bila ravnomerno sprovodjena duž medjunarodnih finansijskih sistema”, rekao je Gajtner. On je takodje naveo da će SAD uskoro objaviti detalje reforme propisa na svom finansijskom tržištu.

U fokusu sastanka ministara finansija G-20 očigledno je bilo postizanje konsenzusa, dok razlike u stavovima pojedinih članica nisu puno pominjane. Najveće neslaganje postoji u vezi sa tim da li treba slediti američki primer i pojačati potrošnju ubrizgavanjem vladinog novca u oslabljenu privredu, ili se pak koncentrisati na uvodjenje čvršće regulative rada banaka i drugih finansijskih institucija kako bi se sprečio sličan ekonomski kolaps u budućnosti.
SAD se zalažu za koordinisano smanjenje poreza i državno stimulisanje privrede. Britanija se takodje zalaže za javnu potrošnju, ali se slaže i sa većinom evropskih članica koje naginju ka široj reformi finansijskog sistema, uz čvršću regulativu banaka, hedž-fondova i takozvanih “poreskih rajeva.” Mnoge ekonomije u tranziciji kažu da, ako treba da ulažu svoje resurse, žele veću moć odlučivanja u velikim medjunarodnim finansijskim institucijama kao što je MMF.

Sastanak ministara finansija prethodi novom samitu šefova država Grupe 20, koji se održava 2. aprila u Londonu.

XS
SM
MD
LG